Hlavní obsah

Okamžitě všichni na zem! Policejní video ukazuje drsný zásah proti síti dealerů drog

Série zásahů očima policistů.Video: Policie ČR

 

Reklama

Sérii zásahů proti obchodníkům s drogami uskutečnila česká policie ve spolupráci s Nizozemci a Moldavany. Podívejte se na autentické video.

Článek

Policie pozatýkala členy rozsáhlé sítě obchodníků s nelegálními drogami. Za hlavního organizátora trestné činnosti označila nejmenovaného českého státního příslušníka, jenž nelegální aktivity řídil z území České republiky.

„V rámci operace s krycím názvem PALLA doposud zadrželi a následně obvinili policisté Národní protidrogové centrály celkem 14 osob české a moldavské národnosti... Působily jako organizovaná skupina ve více státech, zejména pak v České republice, Moldavské republice a Nizozemském království, přičemž jejich činnost spočívala v dovozu, vývozu a dalším nelegálním nakládání s omamnými a psychotropními látkami, jako je kokain, MDMA, jak v sypké formě, tak ve formě tablet extáze, a marihuana,“ píše v tiskovém prohlášení Barbora Kudláčková, mluvčí Národní protidrogové centrály.

Skupinu obviněných tvořily osoby od 20 do 28 let, s jednou výjimkou - a to pachatele ve věku 56 let. Ke své činnosti skupina používala vysoce sofistikovaných kybernetických metod, například vedení logistiky a účetnictví ve virtuálním prostředí, k nimž měli přístup pouze vybraní členové organizované skupiny.

„Předmětem nelegální činnosti byl dovoz kokainu a MDMA z Nizozemského království a pěstování marihuany na území České republiky, přičemž takto získané omamné a psychotropní látky dále distribuovali různými cestami jak na území České republiky, tak do dalších zemí, konkrétně pak do Moldavské republiky a Rakouska. Odběratele uvedených látek tvořili zejména další překupníci, kteří látky dále šířili v hlavním městě Praze a na jižní Moravě, ale také v Rakousku a Moldavské republice,“ dodala Kudláčková.

Policisté zjistili, že dealeři prodali nejméně tři tisíce tablet extáze, 400 gramů kokainu a 800 gramů marihuany. Při dvanácti domovních prohlídkách policie zabavila 13 tisíc tablet extáze, 1,3 kilogramu kokainu, 1,3 kilogramu sypké MDMA, což je látka, z níž se následně vyrábějí tablety extáze, a také téměř 2,5 kilogramu marihuany. Kriminalisté rovněž zabavili dva miliony korun a navíc jedno BMW a jeden vůz značky Audi.

Cena jedné tablety extáze, kterou dealeři prodávali, se pro velkoodběratele pohybovala v rozmezí od 45 do 60 korun. Samotní narkomani přitom nakonec platí za pilulku okolo dvou set korun.

V České republice policisté nyní v souvislosti s touto kauzou stíhají 14 lidí. V krajním případě jim hrozí až 18 let vězení.

„Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, zejména z řad odběratelů, případně rozšíření trestního stíhání již obviněných osob,“ uzavřela Kudláčková.

Reklama

Související témata:

Doporučované