Hlavní obsah

OKD má golfové hřiště, které zanechává milionové ztráty. Účet platí stát

Foto: Profimedia.cz

Nejen těžba, ale i sport. V majetku OKD je golfové hřiště, které však důlní společnost ekonomicky tíží. Prodej komplikuje fakt, že pozemky pod komplexem patří skupině bývalého uhlobarona Zdeňka Bakaly.

Reklama

Ztrátový golfový areál, na který doplácejí daňoví poplatníci. Golf club Lipiny řídí muž, který je zároveň předsedou dozorčí rady dolů OKD, jež areál dotují. Michal Kuča se tak ocitl v podezření ze střetu zájmů.

Článek

Utlumování dolů OKD a s tím související zmírňování sociálních dopadů přijde státní kasu v příštích letech na 15 miliard korun. Zatímco tak vláda řeší tíživou finanční situaci dolů, Seznam Zprávy zjistily, že stát v černouhelné společnosti tratí miliony. A to za činnost, která s těžbou vůbec nesouvisí.

Řeč je o golfovém areálu v karvinské oblasti Lipiny, který spadá do majetku OKD.

Podle zjištění Seznam Zpráv je problematický už samotný provoz osmnáctijamkového golfového komplexu, který v roce 2012 vyrostl na zrekultivovaném území mezi šachtami. Poslední výroční zpráva OKD o celkové finanční bilanci golfového sportoviště nemluví, hovoří jen o příjmech - tržby ve výši 5,4 milionu korun. Náklady na provoz však podle bývalého šéfa OKD Michala Heřmana tržby areálu výrazně převyšují, čímž činí karvinský golf ztrátovým.

„Ročně se platí nájemné za pozemky kolem 2,5 milionu korun. Usiloval jsem o výrazné zlepšení ekonomického fungování Golf Resortu Lipiny, protože bylo dlouhodobě v červených číslech. Ročně OKD doplácí na provoz mezi pěti až deseti miliony korun, což je samozřejmě ekonomicky zcela nesmyslné a neopodstatněné,“ řekl Seznam Zprávám Heřman, který řídil těžební společnost od loňského května do ledna.

Ministerstvo financí, respektive jeho společnost Prisko, která OKD vlastní, by rádo golfový resort prodalo - aby finančně vyčerpanému OKD alespoň trochu ulevilo. Jak už ale Seznam Zprávy popsaly, prodej komplikuje fakt, že pozemky pod areálem stát nevlastní a musí si je pronajímat - patří developerské skupině Asental ovládané bývalým uhlobaronem Zdeňkem Bakalou. Tím hodnota areálu pro případný prodej letí dolů.

Muž na dvou židlích

Nad neprosperujícím sportovištěm visí i personální otazník. Prezidentem golfového klubu je Michal Kuča, jehož zájmem logicky je, aby komplex fungoval a tekly do něj peníze. Odkud? Ty od sponzorů a partnerů nemohou stačit, tudíž ze strany majitele - tedy OKD. Pominout nelze ani ten aspekt, že golfová hřiště bývají prostředím, kde se neformálně scházejí vlivné figury - ať už z podnikatelského či politického prostředí.

Problém je, že Kuča je zároveň předsedou dozorčí rady těžební společnosti. Z titulu této pozice by měl hlídat a kontrolovat, kam a jakým způsobem OKD vynakládá své finance.

Nabízí se tak podezření ze střetu zájmů - řídí ztrátový golf a zároveň předsedá kontrolnímu orgánu OKD.

Kuča na dotaz Seznam Zpráv nereagoval, neodpověděl na zprávy a telefonát ukončil hned na začátku. Redakce se proto obrátila na vedení OKD. Tisková mluvčí Naďa Chattová však uvedla, že se za šéfa dozorčí rady vyjadřovat nemůže.

Berte za korunu

Prodej golfového sportoviště Lipiny a nástraha v podobě „nevlastnictví“ pozemků zmiňuje vládní materiál Ministerstva financí, o čemž Seznam Zprávy informovaly v uplynulých dnech.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že stát má o Bakalovy pozemky zájem.

„V současné situaci považujeme za rozumné, aby OKD vyvinulo maximální snahu na zpeněžení golfového hřiště. Jeho rozdělené vlastnictví, neblahé dědictví po panu Bakalovi, to bohužel příliš neusnadňuje. Ministerstvo nicméně o prodej golfového hřiště coby zbytného majetku usiluje od samotného počátku, kdy společnost Prisko vstoupila do OKD,“ uvedla pro Seznam Zprávy ministryně financí.

Management OKD však pozemky ležící pod hřištěm kupovat nehodlá. Důvodem je, že celkový provoz areálu se těžební společnosti vůbec nevyplatí.

„OKD v současné době jedná s majitelem pozemku o případném prodeji golfového hřiště v součinnosti s majitelem pozemku. OKD nezamýšlí koupit pozemky. Současná snaha společnosti je náklady snižovat. OKD považuje náklady spojené s golfovým rezortem za náklad, který OKD zatěžuje, ale až do realizace prodeje je nutné je vynakládat, aby se nesnižovala hodnota majetku a potenciální kupní cena,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí OKD Naďa Chattová.

Bývalý ředitel společnosti Michal Heřman je přesvědčený, že nejefektivnější možností, jak přerušit penězovod veřejných peněz do karvinského golfu, je přenechat areál zájemci za symbolickou cenu.

„Když jsem loni v květnu nastoupil do čela OKD, ve schváleném plánu pro rok 2019 tehdy akcionář OKD, společnost Prisko, souhlasilo s koupí pozemků od Asentalu za několik desítek milionů korun s cílem celý projekt zcelit. Pak se ale v důsledku propadu cen uhlí a nastupující krize od záměru pozemky koupit ustoupilo. Bylo to jedno z prvních úsporných opatření, které jsem v rámci komplexního balíku snížení nákladů v červnu inicioval. Podle mého názoru by bylo nejvhodnější celý golfový areál nějakému zájemci za korunu přenechat,“ řekl Seznam Zprávám nedávný ředitel OKD.

Reklama

Související témata:

Doporučované