Hlavní obsah

Oklahomské nemocnice se údajně plní kvůli předávkování ivermektinem

Foto: Profimedia.cz

Nad účinností ivermektinu v léčbě covidu-19 visí otazník (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

V Oklahomě jsou podle lékaře citovaného světovými médii přeplněné pohotovostní ordinace, protože se tam se tam lidé předávkovali lékem ivermektin. Nejméně jedna nemocnice se ale už od prohlášení lékaře distancovala.

Článek

Zprávu jsme aktualizovali o reakci nemocnice Northeastern Health System Sequoyah, kde podle jejího prohlášení pracoval zmiňovaný lékař Jason McElyea. Nemocnice píše, že v jejích službách nenastoupil už dva měsíce, a dodala, že na jejím oddělení žádní lidé předávkovaní ivermektinem neleží.

Americký doktor Jason McElyea podle BBC vyzval občany, aby přestali užívat lék ivermektin. Podle doktora potřebují pacienti po předávkování tímto lékem naléhavé ošetření, což vytváří tlak na pohotovostní oddělení oklahomských nemocnic.

Nemocnice, ve kterých McElyea pracuje, jsou podle něj zahlceny lidmi, kteří se lékem předávkovali poté, co uvěřili neověřeným tvrzením, že se jedná o účinný lék proti covidu-19.

Ivermektin

„Ivermektin se již přes 30 let úspěšně používá na některá parazitická onemocnění včetně například svrabu, ale zásadní je především jeho účinek na říční slepotu, velký problém rovníkové Afriky. Už v předcovidové době byl ivermektin zkoušen i proti některým virovým infekcím, a to především proti RNA virům, tedy podobným virům, jako je chřipka nebo právě SARS-CoV-2,“ popsal již dříve lék pro Seznam Zprávy Jan Bláha, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Existují důvody, proč na tento lék musíte mít předpis. Může být nebezpečný. Pohotovosti jsou kvůli tomu tak přeplněné, že se jen těžko dostává péče obětem střelby,“ řekl McElyea místní televizní stanici KFOR.

Antiparazitikum ivermektin, které se používá především jako odčervovací prostředek u hospodářských zvířat, lze u lidí v malých dávkách použít k léčbě některých onemocnění. Lék se postupně stal značně kontroverzním, protože některé studie naznačovaly jeho účinnost v boji s covidem-19. Podle řady posledních studií ale lék není tak úspěšný, jak se na první pohled zdálo.

Podle jedné z největších studií zaměřených na zkoumání ivermektinu jako léku proti covidu-19 je ivermektin v prevenci hospitalizace stejně účinný jako placebo. Na výzkum provedený v rámci projektu Together Trial dohlížela McMasterova univerzita v Kanadě.

Studii, která podporovala užívání léku ivermektin v boji proti covidu-19 a kterou citovali lidé po celém světě, naopak její autoři stáhli.

Užívání léčiva se v USA stalo natolik běžným, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal minulý měsíc prohlášení, v němž vyzývá lidi, aby jej neužívali. „Nejste kůň. Nejste kráva,“ uvedl FDA a varoval, že „užívání velkých dávek této látky je nebezpečné a může způsobit vážnou újmu na zdraví“.

Lidé, kteří lék užili, do nemocnice podle McElyey mířili se zvracením, bolestmi svalů a dokonce i se ztrátou zraku. „Někteří lidé, kteří lék užívali v nevhodném množství, se ve skutečnosti dostali do horšího stavu, než kdyby skutečně chytili covid,“ řekl McElyea pro KFOR.

„Pokud se chystáte užívat lék, který by mohl ovlivnit vaše zdraví, udělejte to po konzultaci s lékařem,“ dodal doktor.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo minulý týden zdravotní doporučení, ve kterém varuje, že při samoléčbě ivermektinem by lidé mohli vážně onemocnět. Předávkování podle CDC může způsobit kóma, křeče a smrt. Nepříjemné jsou ale i mírnější vedlejší účinky, které CDC jmenuje, jako nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak a závratě.

CDC popsalo případ muže, který vypil ivermektin určený do injekcí pro hospodářská zvířata. Trpěl halucinacemi, zmateností, třesem a dalšími vedlejšími účinky a byl devět dní hospitalizován.

Navzdory varování zdravotnických úřadů údaje CDC ukazují, že lidé ivermektin užívají i nadále. Od začátku července do poloviny srpna americké lékárny vydaly více než 88 000 receptů na tento lék. To je přibližně 24krát více než za stejné období v roce 2020, uvedlo CDC 26. srpna.

Ivermektin dodnes nebyl nikde na světě jako léčivý přípravek proti covidu-19 registrován. K léčbě onemocnění covid-19 užití ivermektinu nedoporučuje ani Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Přestože je ivermektin v dávkách schválených pro jiné indikace obecně dobře snášen, k dosažení účinných koncentrací v plicích by bylo zapotřebí vyšších dávek. Pokud by se však ivermektin používal ve vyšších než schválených dávkách, nebylo by možné vyloučit toxicitu,“ stojí na webu českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Oklahoma je jedním z několika amerických států, které bojují s šířením nakažlivější varianty delta. Za poslední týden stát zaznamenal 18 438 nových případů. Podle údajů webu New York Times se v Oklahomě celkem nakazilo 557 770 lidí, kvůli covidu-19 tam zaznamenali 8001 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Doporučované