Hlavní obsah

Oklahomu sužují rozsáhlé lesní požáry. Plameny se nedaří dostat pod kontrolu

Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Oklahomu sužují rozsáhlé lesní požáry. Plameny se nedaří dostat pod kontrolu. Ze svých domovů se muselo kvůli ohrožení evakuovat 1400 lidí.

Článek

Oklahomu sužují rozsáhlé lesní požáry. Plameny si vyžádaly už dvě oběti. Podle agentury AP dalších devět lidí skončilo v péči lékařů, protože se zranili nebo nadýchali kouře. Více než 1400 lidí se muselo kvůli ohrožení evakuovat. Některé domy pohltily plameny. Škody hlásí i farmáři, kterým oheň usmrtil dobytek.

V oblasti panuje nadměrné sucho a vlhkost vzduchu klesla pod deset procent. Vítr vane rychlostí až 50 kilometrů za hodinu. Během posledních pěti měsíců spadlo v oblasti jen minimum srážek. Mluvčí lesní správy Shawna Hartmanová uvedla, že požáry trvají už od minulého týdne. Nejrozsáhlejší oheň pokrývá 250 tisíc akrů půdy a zatím se pod kontrolu podařilo dostat jen tři procenta území. S požárem bojuje více než 1300 hasičů.

Guvernér Oklahomy kvůli plamenům vyhlásil výjimečný stav v několika okresech státu. Vzhledem ke kritickým podmínkám se očekává vzplanutí dalších požárů. Informační servis o počasí vydal výstrahu i pro další státy. Nebezpečí požárů se týká i Kansasu, Kolorada, Nového Mexika a Texasu.

The Washington Post na svém webu uvádí, že je to již třetí rozsáhlý požár, který sužuje Oklahomu za poslední tři roky. Loni zničil oheň 800 tisíc akrů půdy a v roce 2016 spálil požár téměř 400 akrů. Stát také v posledních letech zažívá výkyvy v počasí. Nezvykle deštivé měsíce střídají období nadměrného sucha. Za rychlé šíření ohně může podle odborníků i vysazování cedrových stromů, které nejsou pro kraj přirozenou vegetací.

Reklama

Doporučované