Hlavní obsah

Okna hotelu v Tokiu čistili pes a prase. Znázornili tak příchod nového roku

Čističi oken v Tokiu znázornili nástup nového čínského rokuVideo: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Čističi oken v Tokiu převlečení za psa a prase symbolizovali nový čínský rok ve znamení prasete. Každoroční akce se konala již pošesté. Podle kalendáře, který je známý jako čínský kalendář, se řídí většina zemí v jihovýchodní Asii. Nový rok je pro tyto země důležitým svátkem. Oslavy začínají s příchodem druhého nového měsíce po zimním slunovratu.

Článek

Okna tokijského hotelu čistil pes a prase. Převleky, které si oblékli čističi oken, znázorňují zvíře pro stávající a budoucí rok podle čínského kalendáře. Čínský zvěrokruh tvoří dvanáct zvířat, letošní rok symbolizoval pes. Po něm bude v následujícím roce pokračovat prase.

Akce se letos koná již pošesté. Lunisolární kalendář, který je známý jako čínský kalendář, patří mezi nejstarší známé datované systémy. Dodnes se stále používá, napříč svému evropskému označení „čínský“, kromě Číny i na Taiwanu, v Japonsku, Vietnamu a v Koreji.

Nový rok nebo také Svátky jara jsou pro východní a jihovýchodní Asii důležitým svátkem. Oslavy začínají tradičně prvním dnem prvního lunárního měsíce. Datum je však pohyblivé, určené je pohybem Slunce a Měsíce. Nový rok nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu.

Jeden z čističů oken, Yuki Murakami, který znázorňoval zvíře pro následující rok, řekl, že se nemůže dočkat, jak se bude nazývat nová císařská éra.

Japonský císař Akihito koncem dubna příštího roku ve věku 85 let abdikuje. Po jeho konci vlády tak skončí i třicetiletá éra s názvem „Heisei" neboli všudypřítomný mír. Jedná se o vůbec první abdikaci po více než 200 letech. Nástupcem císaře Akihita je jeho syn Naruhito.

Reklama

Související témata:

Doporučované