Hlavní obsah

Okolí České se má díky koordinaci staveb stát příjemnějším místem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnské ulice Česká, Solniční a Veselá v centru města získají v příštích letech novou podobu. Pohodlným a atraktivním veřejným prostorem se má stát také místo, kde se tyto ulice protínají.

Článek

Zaměří se na to Kancelář architekta města Brna (KAM), která má koordinaci staveb v ulicích na starost. Po zpracování koordinační studie zahájila letošní rok výběrem jednotlivých druhů kamenných dlaždic, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kanceláře Jana Běhalová. Stavební akce jsou rozděleny do tří etap a potrvají několik let.

V okolí České mají vzniknout nová pobytová místa. „Denně tudy proudí tisíce lidí, přesto tyto ulice spojující významná místa centra Brna vypadají už desítky let stejně, čtyřicet let starý asfalt, novější záplaty dláždění, které je před každým domem jiné,“ uvedl vedoucí oddělení Veřejného prostoru KAM David Zajíček.

V České, Veselé a Solniční je několik dlouhodobých stavebních prací rozdílných investorů. Od opravy vodovodů a kanalizací přes inženýrské sítě po podpovrchové kolektory. „S ohledem na stávající stav jsme se rozhodli vypracovat koordinační studii úprav veřejného prostranství ulic, která sladila průběh jednotlivých etap a ve výsledku přinese funkční pobytové místo s kvalitní kamennou dlažbou,“ řekl ředitel kanceláře Michal Sedláček.

Podle Zajíčka je sjednocení činnosti městských firem a odborníků jeden ze základních předpokladů, aby město mohlo vytvářet kvalitní veřejné prostory.

Aby nový povrch navazoval na již rekonstruované ulice a zároveň nezanikl v jednolitou šedou plochu, je nutné vybírat jeho jednotlivé prvky. Už dnes tak mají některé dlaždice jiný odstín. Důležitá je také struktura kamene včetně zrnitosti. Při výběru proto žulu z Vysočiny mohou doplnit i kamenné dlaždice například z Jeseníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované