Hlavní obsah

Okolí japonské jaderné elektrárny Fukušima láká turisty na prohlídku míst zasažených jaderným materiálem

Turisté se vrací do Fukušimy. Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Obyvatelé v okolí japonské elektrárny Fukušima lákají turisty na prohlídky měst, sedm let po zemětřesení a tsunami, která způsobila únik jaderného materiálu.

Článek

Sedm let po smrtící tsunami, která se prohnala skrze jadernou elektárnu Tokyo Electric Power, se místní obyvatelé snaží o obnovení života ve městech, která byla zasažena jadernou katastrofou. Pomoci jim v tom mají turisté.

Ti se v rámci prohlídek dostanou do zatím neobyvatelných míst. Bezprostřední okolí elektrárny je stále uzavřeno japonskou vládou.

V rámci prohlídky pak mají turisté možnost navštívit vybydlená města, farmu, na které je 300 krav, které byly zasaženy radioaktivitou, nebo rýžovou farmu. Do okolí Fukušimy se pořádají také školní výlety, které mají studenty obeznámit s následky úniku jaderného materiálu.

Mnozí ale nejsou tak optimističtí a varují před návratem turistů, což by mohlo bagatelizovat následky výbuchu, které ještě ani zdaleka neodezněly. Ačkoli byla některá města prohlášena za bezpečná, návštěvníci naměřili vyšší úroveň radiace, než vláda přiznává.

Reklama

Doporučované