Hlavní obsah

Okolí mě má za exota. Chtěl bych jednou do politiky, říká nejúspěšnější český středoškolák

Výzva Jindřicha Šídla s nejúspěšnějším českým středoškolákem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ve škole jsem se celkem nudil. Zvládal jsem se učit relativně dobře a chtěl jsem k tomu dělat něco navíc. Já se o ty věci jednoduše zajímám. Okolí na mě kouká spíše negativně, ale snažím se ty aktivity a svůj volný čas vyvažovat,“ říká devatenáctiletý Matěj Prokop ve Výzvě Seznamu.

Článek

Stal se středoškolákem roku i vítězem soutěže Hledá se LeaDr. Během studia střední školy zvládal řadu neziskových aktivit. Provozuje mobilní aplikaci na doučování studentů. V Ostravě zakládá pobočku sociálního centra Pragulic, které spolupracuje s bezdomovci. Organizuje setkání pro mladé a pomáhá jim rozjet jejich aktivity. V Praze navíc bude od podzimu studovat práva a diplomacii. Devatenáctiletý Matěj Prokop toho zatím zvládl tolik, co se řadě lidí nepovede za celý život.

V rozhovoru došlo na řadu témat. Matěj Prokop vzpomínal na účast v soutěži Hledá se LeaDr. a rozhovor s kontroverzní členkou KSČM Martou Semelovou.

„Byl to jeden z úkolů v soutěži. Ta debata byla na jednu stranu strašná, ale užil jsem si to. Nikdy předtím jsem s ní nemluvil. Těšil jsem se na to, že si popovídám s někým, jako je ona. Ten rozhovor byl natáčený. Moc se to nepovedlo, ale vím, co si z toho můžu odnést do budoucna,“ popisuje své pocity z rozhovoru.

Jindřich Šídlo se ptal i na to, jak současná generace vnímá politiku a dobu před listopadem 1989, kterou zná v lepším případě pouze z učebnic dějepisu.

„Bylo to pro mě období, kdy Česko upadalo. Komunismus i z výkladu učitelů je špatná věc, která by se neměla objevovat v politice. Nevím to z vlastní zkušenosti. Chápu názory lidí, že do toho nemám mluvit, protože jsem to nezažil. Snažím se jim vysvětlit, že jsem se o tom hodně učil. Snažím se o tom s nimi debatovat.“

A jak se žije mladým lidem v Ostravě?

„Z vlastní zkušenosti, když jsem zakládal různé projekty, tak pro mě bylo složité prosadit se a získat důvěru lidí. Je složité, aby tam mladý člověk získal podporu pro své nápady. Ostrava se ale začíná rozhýbávat. Mnoho lidí si myslí, že jsme černá díra republiky a dolujeme tam uhlí. To není pravda. Moji kamarádi, kteří nedávno byli poprvé v Ostravě, tak se divili, jak pěkné a zelené město Ostrava je,“ dodává.

Jak se mladým lidem žije v České republice? Proč chce jednou skončit v politice? Zajímají se mladí lidé dostatečně o věci veřejné? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované