Hlavní obsah

V okrese na Moravě přibývá nejvíc covidu-19 ve střední Evropě

Foto: Shutterstock.com

Šíření koronaviru na jižní Moravě zrychluje. Virus ale neútočí s takovou silou jako na jaře.

Reklama

aktualizováno •

Covid-19 se tam rozšířil mezi učiteli i v domově pro lidi se zdravotním postižením. 61 nakažených na sto tisíc obyvatel hlásí konkrétně Hodonínsko.

Článek

Stačily dva zářijové dny a diagnózu covidu-19 na jižní Moravě slyšelo víc lidí než za celý květen. V úterý a ve středu přibylo 140 nových případů. Hygienici o tom informovali v tiskové zprávě. Zároveň uklidňují, že nemoc neútočí s takovou silou jako v březnu. Do nemocnice zatím musí méně lidí než na jaře.

Nejvíce postiženým okresem je Hodonínsko, kde je za posledních sedm dní kumulativně 61 nakažených lidí na sto tisíc obyvatel. Podle zjištění Seznam Zpráv je to nejvíc nejen v Česku, ale také při srovnání s okolními regiony i v Rakousku a Německu.

„S narůstajícími testovacími kapacitami narůstá počet zachycených pozitivních případů a s každým dalším rostou počty jejich kontaktů k dalším vyšetřením. Epidemiologická šetření dělá stále stejný tým epidemiologů,“ uvedla hygienička Renata Ciupek.

Aktuálně evidovaných nakažených na jižní Moravě je 511, z toho 172 v Brně a 155 na Hodonínsku. Hygienici zároveň uvedli, že do nemocnice musela třicítka pacientů. „ Z toho je šest případů vážných, deset středně vážných, 16 lehkých a jeden bezpříznakový,“ dodala Ciupek.

Virus je zatím podle mínění místních odborníků slabší než v březnu. „Ve srovnání se situací na jaře je výrazně nižší proporce osob s nutností hospitalizace a jednoznačně převažují případy s příznaky mírné respirační infekce nebo zcela bezpříznakové,“ upřesnila hygienička.

Šíření koronaviru pociťují i obyvatelé kraje.

Třeba v Hodoníně museli v Základní škole Očovská odložit start školního roku. 650 žáků se kvůli karanténě učitelů podívá do školy nejdříve v příštím týdnu. Žáci tak začali distanční formou.

V Kyjově se covid rozšířil ve sklárně

Druhé největší město v okrese - Kyjov - eviduje 25 aktuálně nakažených. „Největší ohnisko je ve zdejší sklárně, kde počet nemocných míří ke dvaceti,“ uvedl mluvčí města Filip Zdražil. V Kyjově také platí omezení v Domově Horizont, kde pečují o klienty se zdravotním postižením. Je tam také chráněné bydlení. S koronavirem se léčí několik zaměstnanců i obyvatel domova. Město zrušilo tradiční zářijové setkání se seniory, kteří letos slaví významná jubilea. Akce je zatím přesunutá na přelom listopadu a prosince.

Obce s rozšířenou působností mají od hygieniků dostávat podrobnější informace. „Například množství protestovaných lidí, denní nárůsty a tak dále. V tuto chvíli my vyčkáváme na přihlašovací údaje do té databáze, které by nám měli právě z ministerstva poslat. Zatím jsme nic nedostali, ale údajně to bude v tomto týdnu,“ doplnil Zdražil.

Za posledních sedm dní laboratoře zjistily v kraji 305 nových případů. Covid-19 se nejrychleji šíří mezi lidmi ve věku 25–34 let a 45–54 let. Například Fakultní nemocnice Brno od září opět testuje sedm dní v týdnu.

Nárůst případů souvisí s testováním kontaktů v okolí nakažených. „Vyjde nám jeden pozitivní, který se dostane do kontaktu s lidmi například v práci nebo v jiném kolektivu. Tam se potom lidé otestují a objevují se nové případy. Šíření není nekontrolované. Předpokládáme, že se ve skupinách nové případy budou objevovat,“ uvedla pro ČTK Radka Boháčová z krajské hygienické stanice.

I s ohledem na volná lůžka v nemocnicích a dosavadní mírnější průběh nemoci není podle hygieniků třeba zavádět další opatření, pokud to nenařídí stát.

Od začátku pandemie k dnešnímu dni je na jihu Moravy skoro 1 900 potvrzených případů. Ve středu zaznamenalo rekord také Česko, za jediný den přibylo 650 nakažených.

Reklama

Doporučované