Hlavní obsah

Okružní plavba nikam a focení bez masky povoleno. Cestování v době covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Hledáte tipy, jak strávit dovolenou a nezabloudit v houštině koronavirových omezení? Představujeme vám několik novinek ze světa cestování v době celosvětové pandemie covidu-19.

Článek

Koronavirus radikálně ovlivnil vývoj cestovního ruchu na celém světě. Jednotlivé státy se v přístupu k tomu, jak vlastní turistický průmysl zachránit, nebo ho podpořit, staví různými způsoby. Navíc, co v některých destinacích funguje, v jiných platit nemusí. Přestože se velká část světa, včetně Evropy, připravuje na léto, které je úzce spojené s cestováním a dovolenými, je budoucnost, jak letošní léto bude vypadat, zatím ve hvězdách. Co je ve světě cestování nového?

Zahraniční turisté cestovat mohou, domácí Řekové nikoliv

Řecký ministr cestovního ruchu Charis Theocharis uvedl tento týden do médií, že i přes zhoršující se situaci v zemi kvůli covidu-19 začne v Řecku turistická sezóna podle plánu, tedy 14. května. Už nyní jezdí do země řada turistů, zejména z Izraele. Ti na základě bilaterální dohody nemusí do karantény, pokud mají očkovací pas. Mnozí Řekové si ale stěžují, že zatímco oni i po očkování nesmí cestovat mezi okresy, očkovaní turisté se mohou po zemi volně pohybovat, napsal dnes server Greek Reporter.

Ministerstvo cestovního ruchu ale tvrdí, že pravidla platí pro všechny v zemi stejně. Server Greek Reporter nicméně uvedl, že realita je jiná. Podle něj se zahraniční turisté s očkovacím pasem mohou v zemi volně pohybovat. Stačí, když při vstupu do země předloží takzvaný covidový pas, potvrzující dokončené očkování nejméně dva týdny před cestou.

Co se týká turistiky, prodloužila v neděli řecká vláda zatím o týden do 19. dubna zákaz cest cizinců z většiny zemí mimo EU. Ostatní musí po příjezdu do týdenní karantény, i když mají negativní test na koronavirus maximálně 72 hodin starý.

Kvůli covidu-19 Kambodža zavírá svůj turistický skvost

Kambodža kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem uzavřela chrámový komplex Angkor Vat, který je národním symbolem a největší turistickou atrakcí v zemi. Památka zapsaná do seznamu světového dědictví UNESCO bude pro návštěvníky nepřístupná nejméně dva týdny, informovala dnes agentura AP.

Kambodži, která má 16,5 milionu obyvatel, se doposud dařilo pandemii nemoci covid-19 poměrně dobře zvládat. Situace se začala zhoršovat na začátku února, kdy jeden z cizinců nedodržel karanténu v hotelu a navštívil noční klub.

V roce 2019 chrámový komplex, který byl vybudován mezi devátým a 14. stoletím, přilákal 2,2 milionu zahraničních turistů. Kvůli koronavirové krizi loni jejich počet značně klesl. Kambodža vpouští na své území turisty, ti ale musí do karantény.

V zábavním parku už se může opět fotit bez masky

Rozvolnit opatření plánuje i Disneyland na americké Floridě. Návštěvníci si ode dneška nově mohou sundat obličejovou masku, pokud se budou chtít venku vyfotit. Ve vnitřních prostorách a při dalších příležitostech venku, kromě konzumování pokrmů, povinnost jejich nošení i při focení platí dál. Platí, že zachovány musí být i rozestupy.

Disneyland v Kalifornii by se podle plánu měl otevřít na konci dubna. Podle informací na webu kalifornského parku bude povinnost mít roušku i při focení venku ponechána. A to i přes to, že v parku na Floridě je tomu jinak.

Floridský Disneyland se dostal pod vlnu kritiky poté, co v červenci otevřel v době, kdy počty nakažených v jižanském státě prudce vzrostly. Proti rozhodnutí některých států zrušit povinnost nosit masky (Texas, určité části Floridy), se vyhrazují tamní veřejní zdravotní experti i samotný prezident Joe Biden. Rozhodnutí označil za „neandrtálské“.

Na okružní plavbu s očkováním a bez konkrétního cíle

Britský podnikatel a miliardář sir Richard Branson představil novou formu cestování pro naočkované Brity pro letošní letní sezónu. S jeho novou společností Virgin Voyages, která bude zajišťovat okružní plavby v britských vodách na palubě lodi Scarlet Lady, budou moci lidé absolvovat dovolenou v srpnu.

Branson nabídne šest třídenních a čtyřdenních plaveb pouze pro ty, co do té doby podstoupí obě dávky očkování. Virgin Voyages projekt představují více než rok poté, co se loď pro 2770 pasažérů měla minulý rok vydat na svou první plavbu. Podle agentury nebude loď kotvit v žádném přístavu. Branson ale ujišťuje, že se bude jednat o „fantastický zážitek“ pouze pro dospělé.

První dávku očkování už v Británii, která má 66 milionů obyvatel, dostalo skoro 32 milionů lidí. Obě dávky dostalo 5,6 milionu lidí. Postupující očkování proti covidu-19 v Británii podle vědců narušilo dosud platný statistický vzorec, že při vyšším počtu nakažených stoupá i počet úmrtí.

Reklama

Doporučované