Hlavní obsah

Oktoberfest nebude, pivo si ale dáte. Česko jednalo s Německem

Foto: Profimedia.cz

Češi jednali s Němci o otevření hranic.

Reklama

Celý tento týden se nese ve znamení mezinárodních jednání o pokoronavirovém otevírání hranic mezi jednotlivými státy. V pondělí a úterý se řešily zejména turismus a letní sezona, ve středu jednali Češi i s Německem.

Článek

„V případě sousedních zemí, jako je Německo, ty mají zájem o otevření hranic kvůli ekonomickým důvodům,“ komentoval začátkem týdne český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) motivy jednání. Šéf české diplomacie měl na mysli hlavně oživení ekonomické aktivity v příhraničních regionech, které jsou krizí výrazně zasaženy.

Ve středu jednali na společné videokonferenci Němci s ministry zahraničí sousedních států – za Česko se připojil ministr Petříček. „S ostatními ministry jsme si potvrdili, že budeme postupovat maximálně zodpovědně, to znamená s přihlédnutím k doporučením Evropské komise i epidemiologické situaci v našich zemích,“ uvedl Petříček v tiskové zprávě. Ministři jsou podle něj zajedno v tom, že hranice by se měly v první fázi otvírat mezi zeměmi s podobnou epidemiologickou situací, která se pozitivně vyvíjí.

Podle šéfa resortu zahraničí ukázala koronavirová pandemie mimo jiné to, jak potřebná je sousedská spolupráce. „Je těžko představitelné, že bychom nastartovali veřejný a hospodářský život v Evropě bez vzájemného porozumění a koordinace,“ řekl ministr.

Zvláštní pozornost věnovali ministři pendlerům a občanům, kteří cestují přes hranice za rodinou. Podle tiskové zprávy Ministerstva zahraničí doporučili, aby se sektory cestovního ruchu a dopravy v příštích týdnech dostatečně připravily na ochranu cestujících po znovuzavedení volného přeshraničního pohybu.

Každá spolková země má svá pravidla

Pokud jde o Německo, záleží na každé spolkové zemi, jaká pravidla si zvolí pro vstup na svoje území. Severní Porýní-Vestfálsko už například zrušilo povinnost čtrnáctidenní karantény pro obyvatele členských zemí Evropské unie.

Obecně Spolková republika od 16. května otevřela svoje hranice se sousedními státy, ovšem platí to jen pro lidi, kteří mají určitý důvod k přejezdu do jiné země. Například z rodinných nebo pracovních důvodů, v takovém případě však musí být cestující vybavený dokumenty o zaměstnání.

Německo také v polovině června otevře vzájemné hranice s Rakouskem, a to především kvůli rozproudění turismu, který aktuálně strádá. Již na konci května totiž mohou hotely a ubytovací zařízení v Rakousku otevřít a přivítat hosty. Jejich provoz z velké části stojí právě na německých turistech, píše Deutsche Welle.

Průbojným městem, pokud jde o rozvolňování, se ale v Německu stal durynský Výmar. Už na začátku května otevřel restaurace, hospody i kavárny. V Bavorsku sice zrušili oblíbený Oktoberfest, venkovní zahrádky pivních výčepů už ale své hosty přivítaly. Od konce května se i tady otevřou hotely.

Česko-německé rozhovory

V úterý mluvil s kancléřkou Merkelovou i premiér Babiš na videokonferenci Visegrádské čtyřky a Německa. Babiš po jednání řekl, že by bylo ideální, kdyby se v polovině června otevřely naráz hranice s Německem, Rakouskem, Maďarskem i Slovenskem. Polsko podle něj momentálně není v situaci, kdy by se o tomto termínu uvažovalo.

Stejný den však český premiér s německou kancléřkou jednal i bilaterálně. Tématem bylo samozřejmě otevírání hranic. Řeč ovšem přišla i na dlouhodobou spolupráci, například na výstavbu železniční rychlotrasy mezi Prahou, Drážďany a Berlínem.

O otevření hranic s Rakouskem a Slovenskem jednal v úterý se svými protějšky také ministr Petříček. V online prostoru se setkal s rakouským ministrem zahraničí Alexandrem Schallenbergem a Ivanem Korčokem ze Slovenska. Zatímco hranice s Rakouskem by se mohly do poloviny června otevřít i pro turisty bez nutnosti negativních testů na covid-19, Slováci chtějí o této možnosti ještě dále jednat.

Reklama

Doporučované