Hlavní obsah

Okupaci připomínají i háčkované svatební šaty. Nevěstě před 50 lety tanky málem pokazily svatbu

Sedmasedmdesátiletá Vendulka Jozífová darovala pardubickému muzeu své 50 let staré šaty, v nichž se den po příjezdu tanků vdávala. Okupace jí zkazila svatbu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Srpnovou okupaci Československa nepřipomínají jen dobové plakáty, fotografie či videa, ale také běžné předměty, které lidé užívali v době, kdy do země vpadla vojska Varšavské smlouvy. Jedním z takových předmětů jsou háčkované svatební šaty, jež se před několika lety dostaly do sbírky Východočeského muzea v Pardubicích.

Článek

Dnes 77letá Vendulka Jozífová, tehdy ještě Kadlecová, si svého nastávajícího měla brát v sobotu 24. srpna 1968. Několik měsíců před tím pracovala na jemných háčkovaných šatech, které si chtěla ve svůj den obléct. Několik dnů před její svatbou však do Československa vtrhly tanky spřátelených armád.

Budoucí manželé najednou nevěděli, co se bude dít. „Hlásili, že v sobotu možná bude vyhlášeno stanné právo. Byla to taková doba, kdy člověk nevěděl, co bude za půl hodiny,” vzpomíná seniorka. Svatby se však mladí lidé vzdát nechtěli, maminka nevěsty proto duchapřítomně začala zajišťovat jiný termín.

„Maminka měla nakoupené maso na hostinu, a tak sehnala pana oddávajícího, který nás narychlo jako jediný pár ve čtvrtek 22. srpna v obřadní síni oddal,” popisuje tehdejší nevěsta.

Háčkované šaty, které obdivují i dnešní mladé dívky, si tak na sebe vzala dvakrát. Nejprve na předčasnou svatbu a pak na sobotní hostinu. „Těsně po svatbě jsme neměli připravené ani občerstvení. Na svatbě jsme byli jen my, svědci a několik příbuzných. Hostina se konala až 24. srpna, ale byla dost truchlivá,” říká Vendulka Jozífová a vzpomíná i na svého tatínka, který rozhodl, že si hostinu nebudou kazit posloucháním rozhlasu. „Pak jsme ho nakonec pustili a sledovali jsme, co se bude dít. Bylo to strašně nepříjemné, nerada na to vzpomínám,” dodává Jozífová.

Východočeskému muzeu nyní k šatům darovala i několik fotografií ze svého svatebního dne, včetně té, na níž novomanželé podepisují petici proti okupaci.

Na šaty, které háčkovala několik měsíců, ani přesto, v jakém období je oblékla, nezanevřela. „Nebyl důvod, vyrobila jsem si je sama, byly hezké a měla jsem je jako nevěsta. Svatební šaty se ale obléknou jen jednou, i proto jsem je muzeu darovala,” říká. Zájem, s jakým opečovávaný kus oděvu pracovníci muzea přijali, ji velmi mile překvapil.

Pardubické muzeum kromě svatebních šatů Vendulky Jozífové postupně představuje i další předměty spojené s padesátiletým výročím okupace. Spolu s jejich příběhy je postupně zveřejňuje na svém facebookovém profilu. Mezi nimi například vstupenku na Pražský hrad, která byla součástí sbírky na Fond republiky, který vznikl v roce 1968 v rámci obrodného procesu. Přes 159 milionů československých korun a 41 kilogramů zlata, které do něj obyvatelé Československa darovali, následně normalizační vláda rozpustila do rozpočtu.

Reklama

Doporučované