Hlavní obsah

Okupanti nejsou lidé. Malí Ukrajinci se s kalašnikovem v ruce učí střílet a milovat svou zemi

Konflikt na Ukrajině: Ukrajinští nacionalisté učí děti na táborech „střílet okupanty“.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Osmileté děti s útočnou puškou AK-47 v ruce. Obrázek známý spíše z vojenských konfliktů v Africe je k vidění také na Ukrajině. Do jednoho z kempů, kde se mladí Ukrajinci učí podle slov instruktorů střílet ruské okupanty, zamířila agentura AP.

Článek

Chlapci i dívky. Nejmladším dětem je i osm let a zbraně, které dostaly do rukou, jsou často stejně vysoké jako ony. Nejstarším účastníkům letního tábora ukrajinských nacionalistických radikálů je osmnáct. Tábor má podle agentury za úkol v dětech probudit odpor k Rusku, jeho sympatizantům a dalším nepřátelům, a naopak povzbudit lásku k Ukrajině.

„Nikdy nemiřte na lidi. Nikdy. Separatisty, malé zelené mužíčky a moskevské okupanty ale za lidi nepovažujeme. Na ně mířit můžete a měly byste,“ říká směrem k dětem na záběrech agentury AP instruktor Jurij Čerkašin, který, podobně jako další instruktoři na táboře, bojoval na východě Ukrajiny proti proruským separatistům.

Mezi nepřátelské vlivy patří podle instruktorů mimo jiné také islám nebo aktivity na podporu komunity LGBT, které vedoucí táborů označují za výsledek západní dekadence a úpadku. „Všechny tyhle genderové věci, perverze moderních bolševiků, kteří se v Evropě dostali k moci a nyní se snaží prosadit LGBT a pochody gayů jako součást vzdělávacího systému,“ řekl pro agenturu AP Ruslan Andrejko. Mladí Ukrajinci si podle něj na takové věci musejí dávat pozor.

Ukrajinští nacionalisté jako dobrovolníci sehráli důležitou roli při bojích na východě Ukrajiny, proto se stále těší přízni, ač někdy maskované, centrální vlády. Často ale čelí obviněním z xenofobie nebo ze sympatií ke krajní pravici.

„Milujeme naši zemi. Nic jiného. Jen milujeme naši zemi a milujeme ji o trochu víc než ostatní země. Nejsme národní socialisté, nemodlíme se k Adolfu Hitlerovi nebo Benitu Mussolinimu,” řekl Čerkašin.

Přesto byla v místě konání tábora podle reportérů k vidění hesla volající po bílé Evropě. Například na kytaře jednoho z mladíků, kde nálepka hlásala „náš cíl, bílá Evropa”.

Propagace nacionalistických myšlenek se podle reportérů AP mezi ukrajinskou mládeží přítomnou na táborech daří. Nikoliv však plošně. Podle reportérů nebylo výjimkou, že některé z dětí při proslovech instruktorů usínaly.

Osmnáctiletý Mychajlo, který byl nejstarším účastníkem tábora, ale považoval pobyt a výcvik za důležitý. „Kdykoliv se může v naší zemi něco pokazit. Musíme být připraveni. Proto jsem se na tábor přihlásil, naučit se, jak ochránit sebe a mé blízké,” řekl AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované