Hlavní obsah

„Okupujete je, ale neočkujete.“ Vakcinační sprinter Izrael opomíjí Palestince

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zatímco Izrael již stihl naočkovat největší část populace na světě, Palestinci se pomocné ruky od izraelské vlády zatím nedočkali. Lidskoprávní organizace v reakci na to upozorňují na „institucionalizovanou diskriminaci“.

Článek

V devítimilionovém Izraeli, jenž je světovým lídrem v očkování proti koronaviru, prozatím bylo naočkováno 1,87 milionu osob. Hlavní ambicí Izraele, kde se očkovací kampaň rozjela již 9. prosince, je očkovat až 170 tisíc lidí denně. Tamní premiér Benjamin Netanjahu, který před pár dny opět jako první dostal již druhou dávku americko-německé vakcíny firem Pfizer a BioNTech, podle deníku The Times of Israel uvedl, že všichni Izraelci starší 16 let by mohli být naočkovaní do dvou měsíců, tedy nejpozději do konce března.

V zemi se očkuje hlavně přípravkem americké firmy Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Tento týden se ale očekává další dodávka vakcín od společnosti Moderna, což podle Netanjahua znásobí rychlost očkování izraelského obyvatelstva.

Kritika ze strany Palestiny

Zatímco světoví lídři dávají Izrael jako příklad toho, jak by měla fungovat očkovací strategie pro zvládnutí pandemie, a obdivují izraelské tempo vakcinace, uvnitř země panují nejasnosti a spory. Izraelská vláda se stala terčem kritiky za přístup k očkování pro Palestince žijící na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, které spravuje palestinská vláda.

Ta Izrael obviňuje z toho, že se vyhýbá povinnosti zajistit dostupnost vakcín na okupovaném území, kde žije zhruba pět milionů Palestinců. Izraelská vláda však trvá na tom, že nárok na očkování mají jenom izraelští občané nebo ti, kteří žijí ve východním Jeruzalémě. Stejné možnosti mají podle agentury Reuters také židovští občané Izraele, kteří mají k vakcíně bezplatný přístup.

Bez ohledu na nesouhlas a diskuze Palestinci plánují vlastní vakcinační program. První dávky vakcíny by podle nedělního vyjádření místní vlády mohly dorazit na okupované území v březnu, a to na základě dohody se společností AstraZeneca. Palestinský generální ředitel pro veřejné zdraví Yasser Bozyeh uvádí, že palestinská samospráva, která má velmi omezené finanční zdroje, hledala i další způsoby, jak získat vakcínu. Palestinci se snaží vyjednat dodávky ruské očkovací látky Sputnik V a také vakcíny firmy Moderna a Johnson & Johnson. Další várku vakcín by podle Reuters měla zajistit také Světová zdravotnická organizace, která v rámci vlastního očkovacího programu poskytuje pomoc chudým zemím.

„Institucionalizovaná diskriminace“

Avšak to, že palestinské úřady hledají možné cesty k zajištění vakcín z různých zdrojů, nezbavuje Izrael odpovědnosti vůči palestinskému lidu, míní místní vláda. Podle prohlášení palestinského ministerstva zahraničí podobným krokem Izrael „diskriminuje palestinský lid a zbavuje ho práva na zdravotní péči“.

Podobný názor zastává také řada organizací pro lidská práva, podle nichž má Izrael zákonnou povinnost poskytovat vakcíny pro Palestince. Deset z nich v otevřeném dopise vyzývá izraelskou vládu, aby se podílela na očkování palestinského obyvatelstva, přičemž připomíná, že za okupovaná území je Izrael odpovědný.

Odkazují tak na 56. článek Ženevské úmluvy, podle níž okupant má povinnost zajistit „přijetí a uplatňování preventivních opatření nezbytných k boji proti šíření nakažlivých nemocí a epidemií“. Tato povinnost zahrnuje podporu nákupu a distribuce vakcín palestinskému obyvatelstvu, píše se ve zprávě. Organizace Amnesty International, která se pod otevřený dopis také podepsala, odmítnutí poskytnout vakcínu pro Palestince označila za „institucionalizovanou diskriminaci“.

Již dříve náměstek izraelského ministra zdravotnictví Joav Kiš uváděl, že Izrael samosprávě s obstaráním vakcín pomůže, pokud se ukáže, že má k dispozici víc vakcín, než bude potřebovat sám pro sebe. Podle agentury Reuters jeden z představitelů WHO v neděli uvedl, že organizace vedla s izraelskými úřady „neformální diskuzi“ o tom, že by Izrael mohl Palestincům poskytnout určité množství dávek k naočkování zdravotnického personálu.

Reklama

Doporučované