Hlavní obsah

OLAF o kauze Čapí hnízdo: Stíhání Babiše už je na Česku, pro nás je případ uzavřený

Čapí hnízdo.

Reklama

Šéf úřadu Ville Itälä uvedl, že je spokojený, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity evropské peníze.

Článek

Český státní zástupce může mít mnoho důvodů, proč zastavit stíhání v kauze Čapí hnízdo. Novinářům to dnes řekl šéf Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) Ville Itälä, podle něhož je s dalšími závěry třeba počkat na podrobnější informace o vývoji případu.

Podle ředitele vyšetřovatelů OLAF je pozitivním výsledkem práce úřadu, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity evropské peníze. Případ tak z pohledu úřadu považuje za uzavřený.

OLAF vyšetřoval okolnosti, za nichž skupina Agrofert získala z unijních fondů 50 milionů korun na stavbu farmy Čapí hnízdo. Koncem roku 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření na dotační podvod.

České ministerstvo financí následně oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala dotaci, načež opět přešla pod Agrofert, byla vyjmuta z evropského financování. V pondělí státní zástupce podle Deníku N navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

„Podle našich informací se Češi nakonec rozhodli financovat ten projekt prostřednictvím peněz z národního rozpočtu. Pozitivní efekt vyšetřování je ten, že (na projekt) nebyly použity žádné unijní peníze,“ řekl novinářům ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi. Závěry českého šetření jsou podle něho zcela v rukou českých úřadů.

Jeho úřad nicméně bude vývoj kolem kauzy dále sledovat, aby mohl závěry analyzovat a najít například rozdíly mezi unijním a českým právním rámcem, které se mohly při určování odpovědnosti projevit. „To jsou věci, které musíme prověřit, abychom se poučili pro budoucnost,“ prohlásil Bianchi.

Reklama

Doporučované