Hlavní obsah

Olga s novou frizurou a Vašek v base. Havlovy dopisy z vězení poprvé jako divadelní hra

Ve vězení se podle mě z disidenta stal prezident, říkají Skutři o Dopisech Olze.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

První dramatizaci Dopisů Olze z let 1979 až 1983 uvádí Divadlo v Dlouhé. Premiéru mělo představení symbolicky 17. listopadu.

Článek

„Nejdramatičtější moment je právě jednosměrnost té korespondence,” popisuje Lukáš Trpišovský, jak společně s Martinem Kukučkou a herci pracovali na divadelních Dopisech Olze. „Víme, co psal Václav Havel, ale odpovědi si musíme domýšlet. Vycházíme z toho, jak známe například kontext vztahu Olgy a Václava a podobně.“

Milá Olgo, mezi tisíci podivuhodnými událostmi, které tvoří zázrak bytí a jeho dějin, má nepochybně zcela převratný význam událost, kterou jsem tu nazýval vznikem či ustanovením lidského já.

Citát z dopisu, který Václav Havel napsal v září 1982, představení uvozuje. Naznačuje, že se tvůrčí dvojice SKUTR zaměřuje nejen na detaily z osobního života politického vězně. Zamýšlí se nad tím, jak se intelektuálovi podařilo zůstat ve vězení nezlomený.

V plné šíři sleduje text, který se spolu s Mocí bezmocných stal zásadním zdrojem jeho myšlení. „Ve vězení se podle mě z disidenta stal prezident,“ dodává Martin Kukučka.

Ukázky z představení a s tvůrci sledujte ve videu výše. Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam

Reklama

Související témata:

Doporučované