Hlavní obsah

Olomouc chce převést družstevní byty za nízký doplatek

Foto: Česká cena za architekturu

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká radnice se po více než rok trvajících analýzách a konzultacích s odborníky rozhodla převést zhruba čtyři stovky družstevních bytů na nájemníky za doplatek, který bude zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci.

Článek

Nájemníci by měli za družstevní byty zaplatit dohromady necelých 27 milionů korun, znalci jejich cenu vyčíslili na 863 milionu korun. Doplatky si rozdělí dvě bytová družstva. „Záměr schválila městská rada a ještě ho musí odsouhlasit zastupitelstvo,“ sdělil mluvčí radnice Michal Folta. Právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl minulý týden řekl, že jeho klienti požadují převod družstevních bytů bez doplatků. V opačném případě budou chtít náhrady škody.

Radnice dosud se způsobem převodu družstevních bytů na nájemníky vyčkávala, až bude u soudu vyřešena právní otázka platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, která se této realitní transakce týká. Před více než 20 lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili pomocí nájmu. „Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po 20 letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví,“ řekla již dříve jedna z nájemnic.

Radní se dnes podle Folty rozhodli déle nečekat na verdikt soudu a na základě odborné cenové studie i metodického stanoviska ministerstev navrhli zastupitelstvu způsob převodu bytů. „Chtějí tak vyjít vstříc obyvatelům bytů,“ podotkl Folta. Doplatek, za nějž by měly podle schváleného návrhu být čtyři stovky družstevních bytů na nájemníky převedeny, je 26,8 milionu. Tuto částku nájemníci podle Folty zaplatí nad rámec dosud uhrazených plateb.

„Kupní ceny budou výrazně příznivější, než kdyby šlo o běžný prodej bytů, a blíží se podmínkám schváleným v původních smlouvách,“ podotkl Folta.

Jednotková cena za metr čtvereční podlahové plochy bytu je u Družstva Jižní stanovena na 1296 korun a u Družstva Jiráskova na 1630 korun. „Rozhodnutí jsme přijali po obsáhlé diskusi uvnitř vedení města, po debatách s orgány družstev a po poradách s odbornými konzultanty a právníky i po sérii jednání s nájemníky,“ komentoval rozhodnutí radních primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Radnice nedávno požádala znalecký ústav Grant Thornton, aby převod družstevních bytů posoudil a zaměřil se na stanovení ceny obvyklé, která musí být podle zákona o obcích pro převody bytů známa. Radnice už loni deklarovala, že byty chce nájemníkům převést za podmínek, se kterými vstupovali před 20 lety do projektu výstavby.

Primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL) minulý týden upozornil, že podmínky se v průběhu let výrazně změnily poté, co zkrachovaly původní stavební společnosti. Město se rozhodlo projekt zachránit, vstoupilo do něj a vznikla družstva.

Reklama

Související témata:

Doporučované