Hlavní obsah

Olomouc chystá opravu starého mostu nad rychlostní silnicí u Globusu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká radnice chce opravit most klenoucí se nad rychlostní silnici v Pražské ulici, který je ve špatném technickém stavu. Oprava mostu poblíž kruhového objezdu si vyžádá i s projektovou přípravou zhruba 18 milionů korun.

Článek

Most byl vybudován v roce 1975 a převádí nad frekventovanou silnicí účelovou komunikaci mezi Řepčínem a areálem obchodního centra Globus a Olomouc City. Most už není využíván k přejezdu zemědělské techniky, slouží zejména chodcům a cyklistům k překonání frekventované čtyřproudé silnice. Poslední průzkumy podle Černého ukázaly, že i přes pravidelnou údržbu a opravy se stav jeho vodorovné nosné konstrukce zhoršuje.

„Zásadním problémem je velmi špatný stav předpínací výztuže, a tím blížící se možnost poklesu napětí v této výztuži,“ upozornil sdělil vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Marek Černý. Technický stav mostu podle něj zhoršuje zejména zatékání dešťové vody, jehož příčinou jsou nedostatky konstrukce z dob výstavby mostu.

Magistrát chystá zakázku na zpracování projektové dokumentace. „Preferujeme přitom návrh, který bude řešit celou mostní konstrukci jako lávku pro pěší a cyklisty při zachování stávajícího dispozičního uspořádání, tedy stejného rozpětí mostních polí a shodného počtu svislých podpor,“ uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Než bude rekonstrukce mostu zahájena, bude podle Majora provedena nutná stavební údržba, která zamezí dalšímu zatékání vody do mostovky. Náklady na zpracování projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti a přeložky sítí radnice odhaduje na 685.000 korun bez daně. Odhad nákladů na opravu mostu je 17 milionů korun.

Reklama

Doporučované