Hlavní obsah

Olomouc novou vyhláškou vymezuje zákaz bivakování a táboření

Foto: Seznam Zprávy

Olomoucký kraj.

Reklama

Olomoucká radnice se rozhodla novou vyhláškou omezit bivakování a táboření na určitých místech města. Nová regulace již vešla v platnost.

Článek

„Jejím smyslem je eliminovat pospávání na veřejných prostranstvích, které obtěžuje a budí pohoršení,“ sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá. Nejde o jedinou novinku ve vyhláškách, nově se také upravuje například pohyb psů v ulicích města.

„Potřeba regulace vzešla z dlouhodobě se opakujících stížností veřejnosti na přespávání a táboření některých skupin občanů v centru města i v městských parcích. Pro tyto případy neměli dosud městští strážníci účinný legislativní nástroj jak tento nepříjemný stav řešit,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. Strážníci mohli doteď pospávající lidi na lavičkách v parku nebo centru města pouze probudit a poučit.

Bivakování a táboření je na území města zakázáno na veřejných prostranstvích, které vyhláška vymezuje. Jde o městskou památkovou rezervaci, Čechovy sady, Smetanovy sady, Bezručovy sady, park Pod Dómem a ASO park, včetně parkových altánků i míst, která nejsou zelení a nevztahuje se na ně vyhláška o čistotě ulic a veřejných prostranství. Podle primátora bude město účinnost vyhlášky vyhodnocovat a není vyloučeno, že bude rozšířena o další veřejná prostranství.

Město také stanovuje nová pravidla pro pohyb psů na veřejných prostranstvích. Pro jejich pohyb tak v Olomouci fungují od poloviny července jednodušší pravidla. Se psem je možno se na veřejnosti pohybovat buď na vodítku, bez nasazeného náhubku, nebo má náhubek, ale může být na volno. „Novou obecně závaznou vyhláškou nahrazujeme část regulace té původní. Ta platila od roku 2005 a už byla zastaralá. Chtěli jsme jednak zohlednit aktuální situaci ve městě a taky ukončit debaty o tom, kteří psi musí, či nemusí být na vodítku,“ uvedl primátor.

Nová vyhláška stanovuje i výjimky, které platí ve vyjmenovaných městských parcích, na značených cyklostezkách a v městské památkové rezervaci, kde se lze pohybovat jen se psem vedeným na vodítku. Stejně tak vyhláška zakazuje vstupovat se psy nebo je vypouštět na dětská a sportovní hřiště i pískoviště. Platit začala ve městě i nová vyhláška, která se týká čistoty ulic, veřejných prostranství, zeleně i mobiliáře.

Reklama

Doporučované