Hlavní obsah

Olomouc ruší veškerý program vánočních trhů, ostatní města vyčkávají

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Olomouc se rozhodla kvůli špatné epidemické situaci zrušit veškerý program vánočních trhů včetně plánovaného rozsvěcení vánočního stromu.

Článek

Dohodli se na tom zástupci města s pořadateli trhů, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radka Štědrá. Bez kulturního programu se musely vánoční trhy, na které každoročně míří tisíce lidí, obejít kvůli pandemii také loni. Tehdy v centru města výrazně ubylo také stánků, letos jich je připraveno zhruba 130. Ostatní města a obce zatím ohledně omezení programu či případného zrušení trhů vyčkávají, zjistila dnes ČTK.

Rozhodnutí o zrušení kulturního programu olomouckých vánočních trhů padlo dnes na zasedání krizového štábu města, kterého se účastnil i hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Primátor Miroslav Žbánek (ANO) poukázal na to, že vánoční trhy nepořádá město, s návrhem na zrušení programu přišel pořadatel. „Organizátor trhů dnes přišel s tím, že i na základě našeho doporučení budou všechny kulturní programy, které jsou součástí vánočních trhů, zrušeny a to až do konce vánočních trhů. A to počínaje pátečním koncertem, nedělním rozsvěcováním vánočního stromu a dalších koncertů,“ uvedl primátor. Zrušeny budou i akce, na kterých by hrozila vysoká koncentrace lidí na jednom místě.

Vánoční strom podle vedení města bude rozsvícen, ale v jiný čas, než bylo avizováno - loni byl rozsvícen časně ráno. Samotné trhy mají být zahájeny v neděli 21. listopadu. Podle primátora musejí všichni prodejci dbát na dodržení odstupů, všechny stánky budou vybaveny dezinfekcí a na dodržování rozestupů budou lidé upozorňováni z reproduktorů a obrazovky. Vedení města vyzývá návštěvníky trhů i k osobní odpovědnosti.

Kvůli hromadným akcím apeloval v úterý hejtman Josef Suchánek na starosty všech 13 obcí s rozšířenou působností. „Města v těchto akcích mají vloženy nemalé finanční prostředky, jak ve vánoční výzdobě, betlémů tak i kulturního programu, máme již postavené pódium a není možno takto od stolu vše zrušit. V některých městech mají i vysoutěžené firmy na zajišťování trhů. Od většiny starostů byla shoda, že pokud vláda nevysloví plošný zákaz těchto akcí, tak se vánoční trhy konat budou,“ řekl dnes ČTK starosta Litovle Viktor Kohout. „V dnešní náročné době zaplněné spíše negativními věcmi si myslím, že aspoň tato předvánoční radost by měla být lidem dopřána. Navíc se jedná o venkovní prostor,“ doplnil starosta.

Rušit plánované akce se nechystají ani další města v kraji. „V tuto chvíli nic nerušíme, ale sledujeme situaci i vládní opatření a budeme se jim přizpůsobovat. Jestliže nebude možné uspořádat koncerty, budou na náměstí jen trhy a reprodukovaná hudba. Pokud bude nutné zrušit trhy, na výběr mít stejně nebudeme. V tuto chvíli ale nepředjímáme a vyčkáváme,“ řekla dnes ČTK mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Prostějov chce vánoční trhy otevřít ve středu 24. listopadu, a to podle avizovaného harmonogramu. Město však vyzývá návštěvníky k ohleduplnosti a zvýšené opatrnosti, řekla ČTK mluvčí Jana Gáborová.

Reklama

Doporučované