Hlavní obsah

Olomouc uspořádá průzkum dopravního chování obyvatel

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Olomoucký magistrát chystá průzkum dopravního chování obyvatel města. Jeho výsledky hodlá zapracovat do svého plánu rozvoje dopravy. Tazatelé osloví od soboty 23. října do listopadu 500 náhodně vybraných domácností.

Článek

Průzkum se týká schváleného plánu udržitelné městské mobility. „Strategický dokument, který jsme přijali v roce 2018, navrhuje podobu dopravy ve městě na několik desetiletí dopředu. Jeho části je však třeba pravidelně aktualizovat, a právě to se děje letos prostřednictvím výzkumu dopravního chování, který jsme zadali,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Oslovení obyvatelé budou odpovídat na otázky, odkud kam a jakými dopravního prostředky nejčastěji cestují a jaké k tomu mají důvody. Průzkum tak podle primátora pomůže zmapovat skutečný stav dopravy v Olomouci a získat podklady pro plánování jejího rozvoje v budoucnosti.

Oslovení obyvatelé vyplní dva krátké dotazníky. „První z nich zjišťuje základní informace o domácnosti a jejích členech, druhý se zabývá cestami, které členové domácnosti v jednom běžném pracovním dni a jednom víkendovém dni podnikli. Respondentům zaručujeme plnou anonymitu, jejich odpovědi zpracováváme hromadně spolu s výpověďmi stovek dalších dotázaných,“ uvedl Zdeněk Dytrt z Centra dopravního výzkumu.

Plán má podle primátora umožnit vyvážený rozvoj hromadné, individuální automobilové, cyklistické i pěší dopravy. Plán udržitelné městské mobility by měl v Olomouci zorganizovat dopravu tak, aby odpovídala potřebám obyvatel, byla bezpečnější, neobtěžovala hlukem, emisemi a nezatěžovala životní prostředí.

Z posledního výzkumu dopravního chování, který byl v Olomouci proveden v roce 2016, vyplynulo, že obyvatelé při svých cestách po městě málo používají jízdní kola a raději chodí pěšky, usedají za volant osobního auta nebo se svezou tramvají a autobusem městské hromadné dopravy. Do průzkumu tehdy bylo zahrnuto 1076 olomouckých domácností.

Reklama

Související témata:

Doporučované