Hlavní obsah

Olomouc žije španělskými rytmy, vrcholí zde festival Colores

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Speciální flamencové představení 15 umělců ze čtyř zemí světa ozdobilo letošní čtyřdenní festival Colores Olomouc.

Článek

V Redutě Moravské filharmonie představili návštěvníkům unikátní hudebně-taneční projekt sestavený jen pro dnešní Galavečer Flamenca. Připravili ho v rekordně krátkém čase, dramaturgie totiž musela reagovat na opatření kvůli pandemii koronaviru. Festival s dlouholetou tradicí pokračuje i v dalších dnech, představí se třeba houslistka Lada Fedorová nebo hudební formace Shahab Tolouie Quintet, která vystoupí v parkánu Konviktu.

„Zhruba kolem jednoho týdne se dávalo dohromady 15 flamencových umělců z České republiky, Slovenska, Polska a Španělska, kteří společně připravili program pro festival Colores. Troufám si tvrdit, že ho již nikdy nezopakují. I tím, že jsou z tolika zemí, už zřejmě nebudou mít možnost se společně sejít,“ řekl dnes ČTK ředitel festivalu Viktor Šebesta.

O galavečer festivalu se měl původně postarat španělský soubor Ballet Flamenco Español, kvůli pandemii koronaviru však museli pořadatelé tento program zrušit. „Když jsme se rozhodovali o tom, zda festival vůbec uskutečníme, rozhodli jsme se, že nebudeme až tak moc riskovat a vystoupení španělského souboru jsme odložili až na příští rok. Věříme, že situace už bude jistá a příznivá. Hráli jsme na jistotu, nevěděli jsme, jaká opatření budou v červenci platit,“ doplnil Šebesta.

Kvůli koronavirovým opatřením přesunuli pořadatelé již dříve galavečer také do prostor Reduty s kapacitou 500 lidí, původně se totiž tato akce odehrávala na Výstavišti Flora, kam se vejde až 900 lidí. Místa v Redutě dnes byla zcela zaplněna; lidé si přitom dnes mohli vystoupení užít ještě bez roušek, které budou při podobných hromadných akcích kvůli novým opatřením nezbytné od soboty.

Festival pokračuje v sobotu koncertem hudební formace Shahab Tolouie Quintet, která předvádí strhující kombinaci mystiky perské hudby a žhavých rytmů španělského flamenca. Na jejich koncertech diváky zaujme národnostní různorodost muzikantů, kteří pochází ze tří zemí a dávají hudbě zároveň divokost, ale i dynamiku, doplnil Šebesta. Na neděli připravili pořadatelé houslový koncert Lady Fedorové, která žije v Dánsku. V Olomouci představí spolu s pianistkou Lucií Kauckou virtuózní díla španělských a latinskoamerických autorů. Koncert se uskuteční v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea Olomouc.

Reklama

Doporučované