Hlavní obsah

Olomoucká Galerie Caesar slaví 30 let, připomínají se dosud vystavující umělci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Netradičním způsobem se rozhodla oslavit Galerie Caesar v Olomouci třicetileté výročí svého vzniku. Prostor se rozhodla dát všem vystavujícím autorům z dosavadních 353 autorských i kolektivních výstav.

Článek

Připomenout se měli malým formátem, své dílo měli ideálně vměstnat do rozměru 30krát 30 centimetrů. Doručeno bylo již téměř 150 děl, další přicházejí. Výstava tuzemských i zahraničních malířů, sochařů či fotografů bude otevřena 2. listopadu.

„Chtěli jsme dát prostor všem dosud vystavujícím umělcům, aby se připomněli. Původní zadání znělo vměstnat dílo do rozměru 30 na 30, případně aby alespoň jedna strana měla rozměr 30 centimetrů. Vznikly tak malé formáty určené pro tuto výstavu. Snažil jsem se oslovit maximum autorů, kteří tady vystavovali, což bylo dohromady kolem 400 lidí. Byl přitom velký problém řadu lidí po těch letech dohledat,“ uvedl galerista Miroslav Schubert.

Mezi prvními paradoxně dorazil obrázek islandského umělce Helgiho Friðjónssona, který v galerii vystavoval před 12 lety. Umělec nereagoval na e-mail, neměl ani webové stránky, galerista jej dohledal nakonec přes sociální sítě, kde je velmi aktivní. „Během půlhodiny se ozval, za další půl hodinu poslal čtyři obrázky, ať si vyberu, který chci a druhý den už psal z pošty, odkud mi vzápětí přišel lístek, že je obrázek poslaný. Obrázek umělce z Islandu byl tak mezi prvními, který došel,“ doplnil galerista.

Kolik bude děl v podobě malého formátu v galerii nakonec vystaveno, galerista zatím netuší, termín dosud není uzavřen. Díla průběžně vkládá i na stránky galerie www.galeriecaesar.cz, dosud jich došlo téměř 150. Přispívají umělci z tuzemska, kteří zde v minulosti vystavovali i jejich zahraniční kolegové. Zastoupeni jsou tak i autoři z Německa, USA, Slovenska či z Nizozemí. Nechybějí ani slavná jména - koláž na kartonu poslal na výstavu například grafik skupiny The Residents Flynn Homer, do galerie doputoval i vinyl box slovinské skupiny Laibach.

Návštěvníci na výstavě, která bude otevřena příští týden v úterý a potrvá do konce listopadu, spatří díla malého formátu v podobě oleje na plátně, koláže, kresby, grafiky, ale i fotografie či porcelánu, keramiky nebo nerezového plechu. Do malého formátu vměstnali autoři i čiré optické sklo či linoryt, chybět nebude dílo ze špejlí, žuly či pálené hlíny.

Galerie Caesar, družstvo na podporu výtvarného umění, vznikla v roce 1991 jako společný projekt čtyřiatřicetičlenného Spolku olomouckých výtvarníků. Nyní spolek sdružuje kolem tří desítek autorů. Galerie spolupracuje ještě s dalšími umělci, dohromady se tak ke galerii pojí zhruba čtyři desítky autorů. Galerie nejdříve působila rok na Dolním náměstí, v září 1992 začala vystavovat v přízemí radnice. Peníze na výstavy získává z provozu kavárny v přilehlých prostorách.

Reklama

Doporučované