Hlavní obsah

Olomoucká nemocnice má vlastní med, včelí úly stojí přímo v jejím areálu

Ilustrační foto.

Reklama

Pyl a nektar z květin i stromů v rozlehlém areálu Fakultní nemocnice Olomouc sbírají včely ze čtyř úlů, které byly instalovány ve veřejnosti nepřístupné části nemocničního komplexu.

Článek

„Med z vlastní produkce dostal název MediMed a nemocnice ho používá jako propagační předmět,“ sdělil ředitel FN Olomouc Roman Havlík, podle kterého je ve zhruba čtyřicetihektarovém areálu nemocnice velké množství kvetoucí zeleně a bylo by škoda ji k chovu včel a produkci medu nevyužít.

O „nemocniční“ včely se stará zástupce vedoucího lékárníka FN Olomouc a dlouholetý včelař Pavel Studecký, kterého vedení nemocnice před časem oslovilo, aby do nemocnice na zkoušku přestěhoval několik včelstev. Pro čtyři úly byla jako nejvhodnější lokalita vybraná veřejnosti nepřístupná pevnost Tafelberg, v níž sídlí oddělení centrální spisovny. „Včelky jsou tu od začátku dubna a na začátku června jsme vytáčeli první med. Vzhledem k tomu, že jsou v doletu i akáty a javory, byl trošku řidší, než jsem čekal, ale je chuťově výborný,“ uvedl Studecký, který se včelařství věnuje od roku 2004.

Nektar sbírají včely přímo v areálu FN Olomouc a jeho blízkém okolí. „Nemocnice jsou zařízení určená k léčení lidí, ke zlepšování jejich zdravotního stavu. Jejich pozornost by však neměla být soustředěná jen na samotnou léčbu, nýbrž také na prevenci a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Fakultní nemocnice tento komplexní přístup ke zdravotní péči prosazuje dlouhodobě a intenzivně. Produkce vlastního medu, tedy přírodní potraviny s antibakteriálním a antiseptickým účinkem, je jen drobný příspěvek k naší celkové strategii,“ uvedl Havlík.

FN Olomouc tímto způsobem podle Havlíka přispívá k podpoře biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí. „Navíc med od městských včel bývá čistší a zdravější než ten venkovský. Ve městě totiž včely neohrožují například pesticidy jako v zemědělské krajině,“ podotkl Havlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované