Hlavní obsah

Radnice upraví okolí mohutného dubu v lese Království u Grygova

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká radnice upraví okolí mohutného dubu v lese Království u Grygova, jehož stáří odborníci odhadují na 400 let. Památný strom roste na kraji lesa a se svojí výškou přes 30 metrů je jeho nepřehlédnutelnou dominantou.

Článek

„Příští rok obnovíme povalový chodník, který vede ke stromu i okolo jeho kmene, a lavičku k posezení,“ sdělil ČTK primátor Miroslav Žbánek (ANO). Dub je podle něj navzdory svému stáří v dobré kondici. Obvod kmene měří už 571 centimetrů. Například v roce 1956 to bylo 496 centimetrů.

Mohutný dub v lese Království je podle primátora mimořádně vzácným a chráněným památným stromem. Roste v těsném sousedství železničního koridoru a jeho výjimečnost ho uchránila před pokácením. Podél koridoru bylo totiž nutné vykácet stromy a vytvořit pás bez dřevin.

K letitému dubu se vztahuje legenda spojená s českým panovníkem Václavem III., podle které mladý král pod dubem usnul a zdál se mu zvláštní sen. Když se Václav III. vrátil do nedaleké Olomouce, věnoval les městu a přikázal, aby tento dub nebyl nikdy pokácen. Když později původní strom dožil, byl na jeho místě vysazen nový dub, který dodnes roste na okraji lesa Království.

Reklama

Doporučované