Hlavní obsah

Olomoucká radnice připravuje revitalizaci ASO parku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká radnice připravuje revitalizaci ASO parku v sousedství historického centra města. Na prostranství se stromy a keři už zahájila likvidaci nevzhledného zákoutí.

Článek

„Budoucí podoba parku vzejde ze studie, kterou město nyní zadává,“ sdělil primátor Miroslav Žbánek.

Plánovaná studie bude zaměřena na revitalizaci celého parku včetně přilehlých ploch a podle primátora vymezí další kroky ke zlepšení stavu zeleně, vzhledu parku a průchodnosti celým územím.

„Aktuálně probíhá výběr zpracovatele studie a pak se do příprav samozřejmě zapojí i sami obyvatelé, protože plánujeme veřejná projednávání. Pokud vše půjde dobře, vrátí se do parku i některé z historických prvků, které zde architekti v minulosti navrhli,“ uvedl Žbánek.

Likvidace nevzhledného zákoutí ASO parku byla před několika dny zahájena kácením poškozených a zejména náletových dřevin. „Kácení probíhá v nezbytně nutném rozsahu v té části původního parku, která se nacházela za oplocením kolem tenisových kurtů. Následovat bude odborné ošetření poškozených dřevin i oprava původní pergoly,“ uvedl primátorův náměstek Otakar Bačák, podle kterého místo u bývalé měšťanské střelnice už letos na jaře zkrášlí louka jarních cibulovin.

V ASO parku bude odstraněno zchátralé oplocení a pak by z areálu měla zmizet i stavba, která je v havarijním stavu.

ASO park patří do zeleného prstence lemujícího městské jádro a leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Místo lidé navštěvují už od 17. století. Někdejší stromořadí byla důležitým prvkem, který vymezoval území celého areálu, ve kterém byly střelecké dráhy patřící k původně klasicistní stavbě měšťanské střelnice z roku 1838.

Reklama

Doporučované