Hlavní obsah

Olomoucká skupina TAK CO? vydala první album Utajený výtah

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Debutové tematické album Utajený výtah, které tvoří 12 původních skladeb a krátké instrumentální intro, vydala v těchto dnech olomoucká hudební skupina TAK CO?

Článek

Album sleduje vývoj a proměnu jednoho vztahu, a to od počátečního mileneckého okouzlení přes krize až po závěrečné smíření nejen se vztahem, ale také s vlastní smrtelností.

„Nebyl to záměr, ale jak písně vznikaly, reflektovaly vždy do značné míry prožité situace všech členů kapely. Vznikl tak mimoděk jakýsi hudební deník kapely, který odráží jejich zážitky a rozpoložení, kterými si v životě dosud prošli či procházejí,“ uvedl baskytarista a zpěvák skupiny TAK CO? David Hrbek. Album obsahuje písně milostné, z nichž některé mají podle Hrbka hitový potenciál. Mezi ně patří skladby Než srdce okorá, Při tobě vždy budu stát či píseň Kdybys mi viděla do hlavy. Na album ale byly zařazeny také existenciální skladby Maluj mě, Seriály a Obruče.

Právě píseň Obruče byla loni nahrána jako poslední těsně před první vlnou pandemie nového koronaviru. Muzikanti ji natočili živě. „Jak se ukázalo, měli jsme jen jeden pokus, protože ten den jsem měl už od rána nepřetržitě škytavku. Ta povolila až těsně před natáčením. Jakmile zhaslo červené světlo, škytavka opět naskočila a už mě nepustila. Další případné pokusy nám znemožnil lockdown, naštěstí jsme s výsledkem byli i tak spokojení,“ popsal kuriózní natáčení Hrbek.

Na vydaném albu nechybí ani rockově laděné skladby, jako jsou Věci, které nevyslovíš lehce či skladba Požehnání, na níž jako host účinkuje herečka pražského Švandova divadla Klára Cibulková. Na desce Utajený výtah hostuje ve dvou jiných skladbách také zpěvačka a výtvarnice Magdalena Šalamounová.

Na vydaném albu se jako autorka obalu podílela i Agnes Cihrlíková. Její opravdovou identitu ovšem kapela nezná. „Agnes je naše velká fanynka, nevynechá náš jediný koncert a všechno o nás ví, jak se dozvídáme průběžně z jejích reakcí na Facebooku,“ podotkl Hrbek.

Album Utajený výtah vyšlo na platformě Supraphononline.cz a na všech dalších dostupných streamovacích portálech včetně Spotify. Šestičlenná skupina má v plánu album vydat také fyzicky na LP a CD nosičích. Každou z 12 písní totiž pro booklet ilustrovali významní výtvarní umělci, avšak digitální vydání je o tuto výtvarnou stránku ochuzeno.

Reklama

Doporučované