Hlavní obsah

Olomoucká zoo se v pondělí neotevře, ještě není připravena

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce v pondělí neotevře své brány návštěvníkům, protože rozhodnutí vlády o předčasném zmírnění restrikcí přišlo nečekaně.

Článek

Pracovníci zoologické zahrady chtějí provoz areálu pečlivě připravit, aby minimalizovali riziko nákazy koronavirem v řadách návštěvníků a zaměstnanců. O termínu otevření by se mohlo rozhodnout na jednání krizového štábu Olomouce, který zasedá příští týden v úterý. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

„V pondělí neotevřeme. Zoo musí nejprve předložit krizovému štábu Olomouce seznam režimových opatření a hygienických standardů. Krizový štáb zasedá až v úterý. Nehodláme to řešit za chodu zoo. Chceme, aby lidé v zoo byli v bezpečí a eliminovalo se riziko nákazy,“ uvedla Gronská.

Podle původního harmonogramu měly být venkovní části tuzemských zoologických zahrad otevřeny až 25. května, od 8. června i pavilony. Vláda ale ve čtvrtek schválila zrychlení uvolňování restrikcí, zoo budou moci zahájit provoz venkovních částí už příští týden v pondělí.

Vláda o dřívějším otevření zoo podle Gronské rozhodla nečekaně a vedení svatokopecké zoo potřebuje na přípravu opatření ještě nějaký čas, aby před otevřením zahrady nic nepodcenilo. Musí například zajistit stojany s dezinfekcí, roušky pro prodavače, instalovat informační cedule či připravit nový provozní řád. Zoo také čeká na informace, jakým způsobem budou moci lidé platit ve stáncích uvnitř zoo.

Přípravy na otevření podle Gronské komplikují časté změny pravidel, které zoo musí zohlednit například v provozním řádu. „Do včerejška bylo povoleno srocování dvou lidí, nyní je to deset. Děláme ale maximum pro to, abychom otevřeli co nejdříve,“ podotkla Gronská. O termínu otevření by mohlo být rozhodnuto příští týden.

Za první měsíc preventivního uzavření olomoucká zoo přišla na tržbách o více než dva miliony korun, ztráty jsou nyní ještě vyšší. Zoo musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje. Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Reklama

Doporučované