Hlavní obsah

Olomoucké museum Pevnost poznání se zapojí do festivalu Týden mozku

Foto: https://www.pevnostpoznani.cz/

Pozvání na Týden mozku do olomouckého muzea Pevnost poznání.

Reklama

Olomoucké interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání se příští týden připojí k festivalu Týden mozku Akademie věd České republiky.

Článek

Letošní ročník se uskuteční on-line a nabídne řadu přednášek a aktivit pro odborníky i širokou veřejnost. Muzeum přispěje do programu festivalu čtyřmi přednáškami, které budou mít premiéru příští sobotu na Youtube.

S natáčením přednášek pomáhali studenti Univerzity Palackého. Na modelu mozku v expozici Rozum v hrsti ukážou, jak jeho části fungují a co se děje, když je mozek zasažen nemocemi. Také předvedou interaktivní hry na trénování paměti, které si děti i dospělí mohou vyzkoušet doma. „Budeme si netradičním způsobem povídat o paměti a nezapomeneme ani na zábavné testy,“ uvedla Ivana Fellnerová, vysokoškolská pedagožka a lektorka paměti.

Pevnost poznání nabídne během festivalu přednášku na téma Jak (ne)funguje náš mozek, která popíše vlastnosti neuronu jako základní funkční jednotky nervového systému člověka. Druhá nese název Paměť a jak na ni vyzrát. Formou experimentu ukáže slabiny naší krátkodobé paměti a také způsob, jak je lze obejít.

Třetí část s názvem Mozek dokonalý a chybující představí mozek jako nejvýkonnější orgán, který 24 hodin denně přijímá a vyhodnocuje desetitisíce informací, na základě nichž řídí celé tělo. Chybět nebude ani samotná prezentace modelu mozku. V popularizačním videu diváci nahlédnou do jeho obřího modelu, který se nachází v expozici Rozum v hrsti.

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a v neurovědách. Tradici festivalu v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. Kompletní program Týdne mozku najdou zájemci na adrese www.tydenmozku.cz/festival.

Reklama

Doporučované