Hlavní obsah

Olomoucký kraj loni podpořil cestovní ruch 380 miliony korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucký kraj loni investoval do podpory aktivit v cestovním ruchu více než 380 milionů korun. Finanční podpora této oblasti se v posledních letech výrazně zvýšila.

Článek

Například v roce 2014 do cestovního ruchu putovalo necelých 71 milionů korun. ČTK to sdělil uvolněný člen zastupitelstva Olomouckého kraje pro vnější vztahy a cestovní ruch Vladimír Lichnovský (ANO).

Zatímco v letech 2014 a 2015 se krajská podpora cestovního ruchu podle Lichnovského držela pod 100 miliony korun, v roce 2016 tuto hranici poprvé překonala a v následujících letech se dál zvyšovala.

„Podpora cestovního ruchu má velmi široký záběr. Krajské peníze jdou například do oprav významných památek, na stavbu cyklostezek, ale také do zlepšení ochrany životního prostředí nebo do sportu. Všechny tyto oblasti totiž buď přímo nebo nepřímo s turistickým ruchem souvisí,“ uvedl Lichnovský.

Olomoucký kraj už připravuje akční plán programu rozvoje cestovního ruchu na léta 2021 až 2027. Finanční podpora turistického ruchu by podle Lichnovského měla být minimálně stejně vysoká jako dosud.

Počet nocujících turistů v Olomouckém kraji se loni zvýšil o 8,8 procenta na 761.433. Přibylo tuzemských i zahraničních hostů. Tempo růstu počtu hostů v Olomouckém kraji bylo v roce 2019 nerychlejší v Česku a výraznější než v roce 2018, kdy činilo 6,2 procenta.

Letos ale kvůli epidemii koronaviru a preventivním opatřením počet turistů výrazně klesl. V kraji se v prvním čtvrtletí ubytovalo 140.210 turistů, meziročně o 11,3 procenta méně. Snížil se počet tuzemských a zahraničních hostů i jejich přenocování.

Reklama

Doporučované