Hlavní obsah

Olomoucký kraj si kvůli propadu příjmů vezme půlmiliardový úvěr

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes schválilo smlouvu o revolvingovém úvěru až 500 milionů korun, s jehož pomocí hejtmanství plánuje pokrýt výrazný pokles daňových příjmů způsobený dopady pandemie koronaviru.

Článek

Výpadek příjmů způsobený pandemií koronaviru netrápí jen města, ale i celé kraje. Olomoucký kraj si proto chce půjčit až půl miliardy, revolvingový úvěr u Komerční banky bude moci úřad čerpat od letošního října do konce roku 2022.

Hejtmanův náměstek Jiří Zemánek (ČSSD) zastupitelům řekl, že letošní příjmy Olomouckého kraje budou kvůli propadu daňových příjmů o bezmála 900 milionů korun nižší, projevuje se to už nedostatkem finančních prostředků na bankovních účtech kraje. Hejtmanství zatím výrazně nekrátilo plánované investice, dotace ani peníze příspěvkovým organizacím.

Zhruba 300 milionů korun výpadku příjmů kraj pokryje ze své zbývající finanční rezervy, dalších 500 milionů korun chce získat právě pomocí revolvingového úvěru, což je krátkodobý provozní bankovní úvěr. Klient splácí bance úvěr postupně a může ho opakovaně čerpat až do výše schváleného úvěrového rámce.

Opoziční zastupitel Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) upozornil, že hejtmanství navzdory propadu příjmů dál investuje miliony korun například do marketingových aktivit v oblasti vrcholového sportu. „Nám takové zakázky přijdou jako nehospodárné,“ uvedl Slavotínek, podle kterého by krajští radní měli v příštích týdnech velmi pečlivě zvažovat výdaje.

Schválený rozpočet Olomouckého kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Daňové výnosy kraje se letos podle původního odhadu měly meziročně zvýšit o osm procent na 5,461 miliardy, ve skutečnosti ale budou výrazně nižší.

Podle Zemánka bude kvůli poklesu daňových příjmů obtížné sestavit rozpočet i na příští rok. Parametry krajského rozpočtu klesnou na úroveň roku 2017, kdy schválený rozpočet měl příjmy 4,6 miliardy korun. „Predikce vývoje ekonomiky je špatná a musíme na to reagovat,“ podotkl Zemánek. Podle něj bude nutné provést revizi investic, na které ještě nejsou podepsány smlouvy, i „lehkou redukci“ dotačních titulů.

Poslanec a opoziční zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Olomoucký kraj je už nyní nejzadluženějším krajem v ČR. Hejtmanství by podle něj při přípravě rozpočtu na příští rok mělo snížit neinvestiční výdaje o 11 procent, aby vykrylo očekávaný pokles příjmů. Jeho návrh ale neuspěl.

V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů Ministerstva financí nejvyšší v zemi. V následujících letech se dluh hejtmanství postupně snížil. V roce 2016 dluhy Olomouckého kraje podle údajů Ministerstva financí činily 3,755 miliardy korun a do konce loňského roku klesly na 3,352 miliardy korun. Do letošního června se pak snížily na 3,216 miliardy korun.

Reklama

Doporučované