Hlavní obsah

Olomoucký soud po více než půl roce znovu otevře kauzu Vidkun

Jeden z obviněných v kauze Vidkun.

Reklama

V kauze Vidkun jsou obžalováni z korupčního jednání podnikatel Ivan Kyselý, bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) a bývalí policisté. Kauzou se soud naposledy zabýval loni v srpnu.

Článek

Soud se jí měl znovu zabývat po dlouhé přestávce v únoru, ale kvůli zdravotním problémům dvou přísedících musel jednání opět zrušit. Nařízená líčení vždy zhatila epidemie koronaviru. Případem se má soud zabývat po celý týden, rozhodnout má i tom, zda nechá pustit některé pasáže odposlechů, které jsou pro obžalobu v celé kauze klíčovými důkazy. Jednání je nyní nařízeno ode dneška do pátku a poté 12. až 14. dubna.

Kauzu soud po srpnovém projednávání odročil až na listopad, a to kvůli otázce odposlechů, které obžaloba považuje za stěžejní důkazy. Klíčové záznamy zachycují monitorované schůzky hlavních aktérů případu. Dosud se na veřejnost nedostaly, soud tedy pravděpodobně dnes oznámí, zda a případně které pasáže odposlechů nechá pustit.

Kauza Vidkun měla na začátku loňského října pětileté „výročí“ od razie policie. Případ podle žalobce odkrývá korupční vztahy mezi policisty, podnikateli a veřejnými činiteli. Podle obžaloby bývalý policejní náměstek Karel Kadlec za pomoci tehdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrů záměrně poskytoval informace z devíti trestních řízení vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému. V kauze je obžalován také bývalý hejtman Jiří Rozbořil, všichni vinu popírají.

Reklama

Doporučované