Hlavní obsah

Olomoucký zimní stadion se dočkal nové střechy za 33 milionů korun

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucký zimní stadion se dočkal nové střechy, její rekonstrukce v hodnotě 33 milionů korun byla dokončena. Rekonstrukce zchátralé střechy začala v květnu krátce po skončení minulého extraligového ročníku.

Článek

Oprava zahrnovala plochu kolem 7000 metrů čtverečních. Stavba se s ohledem na zvyšující ceny stavebního materiálu stihla zrealizovat včas a zakázka se tak neprodražila.

Nová střecha nahradila původní konstrukci, je vybudována z jiných materiálů, takže slibuje i částečně vylepšené podmínek uvnitř haly. „Nová střecha s ocelovou konstrukcí, trapézovými plechy, cetris deskami, izolační vrstvou a fólií je mnohem pevnější a má dlouhou životnost. Navíc tato konstrukce dovoluje i případnou další přestavbu stadionu na moderní víceúčelovou halu,“ uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Stavba začala v květnu a podle smluvního harmonogramu měla skončit na začátku srpna. Stavební firma se musela potýkat s extrémním horkem, problémem byly i bouřky a přívalové deště. „Jeden z nich nastal právě ve chvíli, kdy malá část střechy nebyla dokonale zakrytá. Došlo tak k vyplavení části útrob stadionu. Situace ale byla rychle napravena a úhrada škody je věcí jednání mezi stavební firmou a její pojišťovnou,“ doplnil mluvčí radnice Michal Folta.

Za novou střechu zaplatilo město kolem 33 milionů korun, radnice původně odhadovala, že oprava přijde na zhruba 60 milionů. Cenu se podařila snížit veřejnou soutěží. Z ušetřené částky může město přispět například na novou vzduchotechniku, doplnil Folta. Podle zástupců stavební firmy se během stavby začala cena stavebních materiálů výrazně zvyšovat, u některých materiálů se zdvojnásobila, takže kdyby akce začala později, stavba by se prodražila. „My jsme to ale zvládli v té ceně, jakou jsme slíbili,“ uvedl majitel stavební firmy Jan Večeře.

Zimní stadion byl v Olomouci otevřen v roce 1948 a už je značně zastaralý. V řadách hokejových fanoušků se pro něj vžil název plecharéna. Město plánuje důkladnou opravu už několik let. V minulosti vznikla studie na rekonstrukci areálu, která počítala s investicí 1,5 miliardy korun. Tento plán byl ale kvůli finanční náročnosti odložen. Město po posledních komunálních volbách připravilo záměr přebudovat zimní stadion na multifunkční halu, nyní se snaží na projekt zajistit dotace.

Reklama

Doporučované