Hlavní obsah

Olomoučtí vědci vyvinuli přípravek, který zvyšuje výnosy zeleniny

Foto: Growlight

Hydroponické pěstování, tedy pěstování bez půdy, je v posledních letech v rozmachu.

Reklama

O pět až deset procent zvyšuje výnosy hydroponicky pěstované plodové zeleniny speciální přípravek, který vyvinuli vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) v Olomouci.

Článek

„Preparát je odvozený od rostlinných hormonů cytokininů a byl pojmenován VegetUP,“ sdělil jeden z autorů projektu Radoslav Koprna z CRH.

„Přípravek navyšuje produkci plodové zeleniny a současně oddaluje stárnutí rostlin, takže ty mohou plodit rovnoměrněji po celou dobu své vegetace. Pomáhá rovněž rostlinám lépe zvládat teplotní výkyvy,“ popsal účinek prostředku VegetUP Koprna.

Nový preparát už získal registraci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, což podle Koprny potvrzuje nejen jeho účinnost, ale i nezávadnost pro životní prostředí či samotnou produkci. Pod názvem VegetUp byl zařazen do databáze hnojiv a pomocných přípravků pro hydroponické pěstování, tedy pěstování bez půdy, které je v posledních letech v rozmachu.

Roztoku je potřeba jen velmi malé množství, takže pracovníci CRH jsou schopni ho připravovat pro zájemce z řad pěstitelů sami. „Doporučené ředění je v jednotkách mililitrů na desetitisíce litrů zálivky. Zájemci se na nás mohou obracet, ale už jsme také sami začali oslovovat velké pěstitele. O žádné podobné látce na trhu nevím,“ uvedl Koprna.

CRH sdružuje vědecké týmy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. CRH, v němž pracují desítky vědců z několika zemí, bylo v Olomouci otevřeno v roce 2013.

Reklama

Doporučované