Hlavní obsah

Olympiáda a politika. Jak to spolu souvisí a kde se vůdci předvedli nejvíce

Rozhovor s Jiřím Hoškem o propojení olympiád s politikou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdy v historii olympiád hrála politika klíčovou roli? A jak politický podtext ovlivňuje letošní zimní olympijské hry v Jižní Koreji?

Článek

Zimní olympiádu odehrávající se v Pchjongčchangu, městě ležícím pouze 80 kilometrů od demilitarizované zóny se Severní Koreou, hodnotí Jiří Hošek jako nadprůměrně politickou, a to především ve snaze ukázat oteplování vztahů mezi oběma zeměmi. Severní a Jižní Korea poprvé v historii her nastoupila pod společnou vlajkou. Na oltář zmírnění napětí mezi oběma Korejemi padl například ženský hokejový tým, který přes jihokorejské protesty hraje ve sloučené sestavě.

Na atraktivitě olympijským hrám v Pchjongčchangu rozhodně nepřidaly raketové testy KLDR ani slovní válka severokorejského vůdce Kim Čong-una s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem.

Olympiáda se v Jižní Koreji nekoná poprvé. Přesně před třiceti lety, v roce 1988, získal Soul roli hostitele letní olympiády. Pro zemi nacházející se ve víru enormního hospodářského růstu to byla důležitá událost, která významně přispěla k demokratizaci země. „Jižní Korea měla obrovský zájem ukázat se jako země, která jde nejenom ekonomicky, ale i společensky prudce nahoru - a že svou severokorejskou sestru nechává kdesi daleko za sebou,” tvrdí Jiří Hošek. „Severní Korea byla v takové zvláštní schizofrenii, protože když se v roce 1981 rozhodlo o pořádání olympiády v Soulu, Severní Korea několik let tvrdila, že má zájem hry spolupořádat.”

Paralelně však Severokorejci vyvíjeli obrovské úsilí hry sabotovat: „Dělali to nejrůznějšími způsoby. Ten nejbrutálnější a nejkrvavější byl teroristický útok na letadlo jihokorejských aerolinií v roce 1987, ale byla to i spousta diplomatických aktivit, kdy se severokorejský režim snažil přesvědčit ideologicky spřátelené země včetně totalitního Československa, aby hry bojkotovaly.” Toto úsilí se Severokorejcům nezúročilo. Po dlouhých šestnácti letech nebyla olympiáda v Soulu provázena hromadným bojkotem a utvořilo se na ní 33 nových světových rekordů.

Oproti událostem předcházejícím olympiádě v Soulu napětí na letošních hrách, odehrávajících se ve zdánlivém míru, značně bledne. Na seznam olympijských her se silným politickým aspektem ale rozhodně patří.

Reklama

Doporučované