Hlavní obsah

„Olympiáda na 100 procent bude“. Sponzoři pláčou, dobrovolníci odcházejí

Foto: Profimedia.cz

Přesvědčení, že hry v Tokiu skutečně budou, vyjádřila prezidentka organizačního týmu Seiko Hašimoto.

Reklama

Olympijské hry v Tokiu stoprocentně budou. Neochvějnou víru v jejich uskutečnění vyjádřila šéfka organizace Seiko Hašimotová. Radost neudělala 80 % Japonců a sponzorům, jejichž nemalé utracené peníze jim hry bez diváků nevrátí.

Článek

Do zahájení už jednou odložených her zbývá 49 dnů. Japonsko však stále zápolí se čtvrtou koronavirovou vlnou, uvaluje stav nouze na další oblasti a neočkuje dostatečným tempem. Nadšení nejsou ani hlavní sponzoři, kterým se v případě her bez diváků nevyplatí sypat peníze do marketingových kampaní. Organizační týmy opouští tisíce jindy nepostradatelných dobrovolníků.

Misku vah však vyvažuje příprava sportovců po celém světě, možná ztráta tváře, ale také vidina vysokých finančních škod japonské strany a Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Víra hlavních představitelů a organizátorů Tokia 2020 tak neochvějná zůstávat zjevně musí. „Věřím, že je 100% šance, že se hry uskuteční,“ řekla prezidentka Tokia 2020 Seiko Hašimotová pro BBC Sport. „Otázkou ale je, jak hry udělat ještě bezpečnější. Japonci jsou velice nejistí a zároveň pravděpodobně cítí frustraci z toho, že o olympiádě stále mluvíme, a akorát tak přibývá lidí, kteří jsou proti uskutečnění her,“ dodala.

Za největší výzvu považuje vyřešit kontrolu pohybu lidí. „Pro případ, že by během her mělo hrozit propuknutí dalšího ohniska, které by vedlo ke krizovému či nouzovému stavu, pak věřím, že musíme být připraveni i na hry bez diváků.“ Organizátoři se tak za nedůvěřivého přihlížení Japonců snaží kolem Tokia vytvořit „bezpečnou bublinu“, díky které by bylo bezpečným místem pro návštěvníky, místní i sportovce.

„Pokud by se mělo stát, že sportovci z určitých zemí nebudou moct do Japonska přicestovat, protože nesplní minimální požadavky pro umožnění vstupu, které stanovila vláda, myslím, že je na místě vyslechnout si, co si o tom myslí MOV,“ odpovídala Hašimotová na dotaz, jak si organizátoři poradí s restrikcemi nastavenými japonskou vládou.

Hašimotová byla jmenována šéfkou her poté, co její předchůdce Joširó Mori v únoru odstoupil po kritice za své sexistické komentáře. Sama je sedminásobnou olympioničkou v cyklistice a rychlobruslení. Rozhodnutí olympijské hry uspořádat prý bylo učiněno hlavně s ohledem na sportovce, kteří na přípravy vynaložili obrovské úsilí.

Nešťastní sponzoři

O poznání skeptičtější jsou nejen samotní Japonci, ale i hlavní sponzoři olympiády. Ačkoli jsou si vědomi, že organizátoři hry jen tak nezruší, v pátek je vyzvali alespoň ke zvážení jejich dalšího odkladu. Vidina minima návštěvníků pro sponzory znamená minimální návratnost sumy vložené do marketingových kampaní. Frustrace vyklíčila mezi 47 japonskými společnostmi, které do podpory her vložily více než tři miliardy dolarů.

Tokio 2020 má být nejlépe sponzorovanou sportovní událostí v historii, průzkumy veřejného mínění ale ukazují, že by zrušení akce uvítalo až 80 procent Japonců. „Nemyslím si, že náš návrh organizátory nějak zvlášť ovlivní, zdají se být zcela odhodláni začít 23. července. Ale z naší perspektivy je mnohem, mnohem smysluplnější uspořádat hry za přítomnosti naočkovaných lidí, chladnějšího počasí a s vyšší podporou veřejnosti,“ uvedl dle Financial Times vedoucí pracovník jedné z korporací.

Japonský olympijský výbor sponzorům v dubnu řekl, že konečné rozhodnutí, zda divákům bude, či nebude umožněn vstup na tribuny, padne možná až 24. června. Základ rozsáhlých marketingových kampaní mnohých společností tvoří rozdávání letáčků a propagačního zboží přímo v místě konání. Některé společnosti pro FT uvedly, že další peníze na sponzorování olympiády vyhazovat nebudou. Pokud však organizátoři svolí k posunutí termínu na konec září či říjen, nabízí dodatečný sponzorský dar.

Znepokojení vyjadřuje také řada odborníků a subjektů. Světová hráčská asociace zastupující 85 000 sportovců z více než 60 zemí uvedla, že MOV musí udělat více pro zajištění bezpečnosti sportovců, ať už půjde o přísnější pravidla sociálního distancování nebo testování. K debatě nad konáním her vyzvala největší japonská tenisová hvězda Naomi Ósakaová.

Ačkoli se nejistě tváří i představitelé některých států, zatím konkrétně nikdo neuvedl, že své sportovce na olympiádu nepošle. Spojené státy po nárůstu případů v Japonsku označily ostrovy za rizikové, podle úředníků ale američtí sportovci vycestují. „Plně odhodláni vyslat celý tým na OH v Tokiu“ jsou také Britové. Podporu konání vyjádřil také čínský prezident Si Ťin-pching.

Neznámou zatím představuje Jižní Korea, která s Japonskem vede spory o tečce na mapě – Japonci na trase olympijské pochodně za své území označili souostroví Tokdo spravované Jihokorejci.

Zatím ani není jasné, jakým způsobem organizátoři nahradí tisíce dobrovolníků, kteří se v posledních týdnech rozhodli s OH nakonec nepomáhat. Ve středu představitelé organizačního výboru Tokio 2020 uvedli, že skončilo asi 10 tisíc z 80 tisíc registrovaných dobrovolníků. Výkonný ředitel výboru Toshiro Muto pro média sdělil, že ani ztráta dobrovolníků, kteří jsou zásadní složkou letních her, událost neohrozí.

První skupina dobrovolníků vypadla v únoru, ve stejný měsíc, kdy odstoupil Joširó Mori. Ačkoli úředníci neřekli, proč většina z 10 000 dobrovolníků skončila, jde pravděpodobně o spojitost s pandemií.

Hra o peníze

Olympijské hry lze zrušit jen za velmi výjimečných okolností, jako je válka nebo občanské nepokoje. Smlouva mezi MOV a hostitelským městem Tokio jasně uvádí, že akci může zrušit pouze výbor.

MOV získá přibližně 70 procent veškerých svých příjmů z vysílacích práv, 18 procent pak díky sponzoringu. Pokud se hry neuskuteční, vážně by to poškodilo jeho finanční zájmy a ohrozilo budoucnost dalších olympijských her. Vzhledem k tomu, že výbor opakovaně trvá na tom, že je schopen zorganizovat bezpečné hry i uprostřed pandemie, je tak jen malá šance, že na poslední chvíli zatáhne ruční brzdu.

Pokud by Tokio smlouvu porušilo, rizika a ztráty by nesla japonská strana. Rozpočet na Tokio 2020 byl stanoven na 12,6 miliardy dolarů, často se však uvádí, že skutečné náklady budou dvojnásobné. I když jsou olympijské hry velice dobře pojištěné, ztráty by i tak byly vysoké.

Reklama

Doporučované