Hlavní obsah

Olympiáda v Tokiu nebude, píší Timesy. Je to fáma, brání se Japonci i MOV

Foto: Profimedia.cz

Japonská vláda tvrdí, že hry budou. Možná se ale jen snaží neztratit tvář.

Reklama

Letní olympijské hry byly kvůli koronaviru už jednou odloženy, pandemie ale od té doby nijak nezeslábla. Britský list The Times napsal, že japonská vláda už hry definitivně odepsala. Premiér Suga to ale popírá.

Článek

Japonská vláda došla k názoru, že letní olympijské hry v Tokiu budou kvůli koronaviru zrušeny. Ve čtvrtek to napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj z japonské vládní koalice britský deník The Times. Japonci se podle něj chtějí soustředit na to, aby si zajistili hry v dalším volném termínu, kterým je rok 2032.

„Nikdo to nechce oznámit jako první, konsenzus ale panuje v tom, že je to (pořádat hry) příliš složité,“ tvrdí zdroj listu. Pandemie koronaviru dopadla v zimě i na Japonsko, které muselo vyhlásit v některých městech včetně Tokia nouzový stav. V této situaci se jeví pořádání mamutí akce více než riskantní.

Nutno podotknout, že v boji s nákazou si země vycházejícího slunce v mezinárodním kontextu vede velmi dobře. Japonsko se 126 miliony obyvatel poprvé od začátku pandemie přesáhlo v prvním lednovém týdnu denní přírůstek 5 tisíc nakažených. Oproti tomu 10milionová Česká republika zaznamenala rekordní počet 17 tisíc nakažených.

Jak japonská vláda, tak i Mezinárodní olympijský výbor ale veřejně tvrdí, že s pořádáním her nadále počítají. „Na místě budou platit protiinfekční opatření. Pokračujeme v přípravách s odhodláním, že hry přinesou naději celému světu,“ prohlásil tento týden v parlamentu japonský premiér Jošihide Suga.

V pátek ráno Suga prohlásil, že hry „budou symbolem lidství překonávajícího koronavirus a příležitostí ukázat světu japonskou obnovu po ničivém zemětřesení a tsunami“.

Japonský organizační výbor dnes také ujistil, že spolu se svými partnery pokračuje v přípravách her a že je „odhodlaný udělat vše pro to, aby zajistil bezpečné hry“. Zprávu londýnského listu označují Japonci za fámu.

„Olympijské hry v Tokiu se budou konat podle plánu. Vynaložíme veškeré úsilí na jejich bezpečný a úspěšný průběh,“ napsal v pátek na Twitteru i Hideo Suzuki, japonský velvyslanec v Praze.

Stejný hlas zní i z Mezinárodního olympijského výboru (MOV): „Hry se budou konat, otázka pouze zní, jak budou probíhat. Hned ráno jsem byl prostřednictvím japonské olympijské ministryně v kontaktu s tamním premiérem. Dostal jsem informaci, že se jedná o fake news,“ uvedl při telefonátu s národními olympijskými výbory Thomas Bach, prezident MOV.

Varovný příklad z Australian Open

Je ale jasné, že olympiáda má potenciál stát se místem, kde se bude zákeřný virus masivně šířit. To si uvědomuje i japonská veřejnost –⁠ podle průzkumů je 80 procent Japonců proti tomu, aby se hry plánované na přelomu července a srpna uskutečnily.

Jak je v dnešních podmínkách složité takovou akci uspořádat, ukazuje už nyní tenisový Australian Open, který by měl začít 8. února. Do Melbourne už na něj odcestovalo přes 1200 lidí, mezi nimiž se už několik pozitivních případů nemoci covid-19 vyskytlo. Někteří hráči tak tráví čas místo na kurtech izolací v hotelových pokojích.

Timesy ale připomínají, že úplné zrušení olympiády by pro Japonsko znamenalo finanční katastrofu, vždyť vláda už na přípravu her utratila neuvěřitelných 25 miliard dolarů, z čehož tři čtvrtiny vyšly ze státního rozpočtu. Nyní jí tak hrozí, že před veřejností ztratí tvář, pokud by se jí nepodařilo zajistit alespoň pořádání her v roce 2032. Na předchozí termíny jsou už totiž organizátoři určení: v roce 2024 má hry hostit Paříž, o čtyři roky později Los Angeles.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) už přišel s myšlenkou her bez diváků. Tato varianta by jeho funkcionářům až tolik nevadila, protože příjmy MOV tvoří především poplatky za televizní práva. Problém by to ale byl pro Japonce, kteří počítají s příjmy ze vstupného.

Třiaosmdesátiletý bývalý premiér Jošijo Mori, který stojí v čele japonského olympijského výboru, to už veřejně odmítl. Někteří jeho spolustraníci navíc upozorňují na fakt, že Mori trpí rakovinou plic a zrušení her by ho připravilo o jeho poslední sen.

Pro veřejnost je ale bezpochyby důležitější finanční stránka věci než sny stárnoucího politika. Jak se dá možné katastrofě předejít, ukázali už vloni organizátoři tenisového Wimbledonu. Ti by podle časopisu Forbes měli dostat zhruba polovinu příjmu za zrušenou akci, konkrétně 141 milionů liber, díky pojistce, kterou proti pandemii dlouhých 17 let platili. Velmi nepravděpodobná možnost zrušení her je sice stála každý rok dva miliony liber, loni se ale ukázalo, že šlo o velmi dobře investované peníze.

Olympijské hry už byly v minulosti třikrát zrušeny, a to v letech 1916, 1940 a 1944. Vždy to způsobila válka, letos by šlo vůbec o první zrušení v časech míru. Japonská vláda i MOV podle Timesů řeší problém, jak to oznámit, aniž by ztratily tvář. Loni jim v tom pomohla Kanada a Austrálie, když oznámily, že kvůli koronaviru své sportovce do Tokia nevyšlou. „Kdyby někdo jako prezident Biden řekl, že američtí sportovci nepojedou, potom bychom mohli říci, že to (pořádat hry) není možné,“ poukázal na možnou cestu z obtížné situace výše zmíněný zdroj z japonské koalice.

Reklama

Doporučované