Hlavní obsah

Olympijský sen se změnil v noční můru. Tvrdohlavý kůň přivedl favoritku k slzám

Foto: Profimedia.cz

Německá moderní pětibojařka se ze všech sil snažila donutit svého koně, aby přeskočil alespoň nějakou překážku, nakonec ale s nula body musela disciplínu ukončit.

Reklama

Jeden z posledních dní olympijských her v Tokiu přinesl příběh velkého sportovního neštěstí. Německá favoritka v moderním pětiboji Annika Schleuová při nadějné cestě za zlatem narazila na koně, který zcela odmítl spolupracovat.

Článek

Pětinásobná světová šampionka Schleuová měla před třetí disciplínou velký náskok poté, co se jí s 274 body podařilo překonat olympijský rekord v šermu a svou první medaili z OH tak měla na dohled. Nyní už je ale jasné, že ji ani napotřetí po 26. místě z Londýna a 4. příčce z Ria nemá šanci získat. Při parkurovém skákání nedokázala dostat pod kontrolu svého koně. Nakonec tak vůbec nedokončila disciplínu.

Moderní pětibojařka nedonutila koně k získání jediného bodu a při marných pokusech po chvíli propukla v pláč. „Anika Schleu právě zažívá opravdovou noční můru. Je to těžké sledovat, těžké komentovat. Diváci nevědí, jak mají reagovat,“ popisoval krušné okamžiky 31leté rodačky z Berlína komentátor stanice Eurosport.

Na rozdíl od ostatních olympijských jezdeckých disciplín přijdou soutěžící v moderním pětiboji se svými koni poprvé do kontaktu pouhých 20 minut před závodem, což podstatně zvyšuje riziko, že si jezdci a zvířata neporozumí.

Kůň, na kterého Schleuová nejspíš do smrti nezapomene, se jmenoval Saint Boy neboli Svatý chlapec. Nejprve odmítal závod vůbec začít, pak místo přeskoku překážky srážel, přičemž Schleuová i vypadla ze sedla a spadla na zem. Nakonec se kůň úplně zasekl a sportovkyni bylo jasné, že je konec.

Celá kauza ale měla dohru pro trenérku německé pětibojařky. Kim Raisnerová se pokoušela své svěřenkyni se zkrocením koně pomoci, během čehož měla koně udeřit a k úderům měla vyzývat i Schleuovou. Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) v sobotu oznámila, že trenérka byla z her vyloučena.

„Vedení UIPM dalo černou kartu trenérce německého týmu Kim Raisnerové, což ji diskvalifikovalo ze zbývajících závodů na olympijských hrách v Tokiu 2020. Unie přezkoumala videozáznamy, které ukazovaly, že paní Raisnerová udeřila pěstí během jezdecké disciplíny soutěže moderního pětiboje žen do koně Saint Boy. Její činy jsou považovány za porušení pravidel, které platí pro všechny uznávané soutěže v moderním pětiboji včetně olympijských her,“ cituje prohlášení UIPM deník The Guardian.

Šéf německého olympijského týmu Alfons Hörmann už dříve řekl, že trenérka nebude asistovat u mužské soutěže, která pokračovala v sobotu. Žádal též mezinárodní federaci o rychlou úpravu pravidel.

Reklama

Související témata:

Doporučované