Hlavní obsah

Olympijský výbor prošetřuje ruskou televizi za útoky na LGBT sportovce

Foto: Profimedia.cz

Letošní olympiády se účastní nejvíce LGBT sportovců v historii, včetně transgender vzpěračky Laurel Hubbardové.

Reklama

Účast homosexuálních a transgender atletů na olympijských hrách v Tokiu vyvolala řadu nenávistných komentářů v ruské státní televizi. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zahájil vyšetřování.

Článek

Moderátoři a hosté v debatních pořadech vysílaných dvěma ruskými nejpopulárnějšími televizními kanály používali extrémně urážlivé výrazy, píše BBC.

Terčem urážek v pořadu Rossija 1 byli zejména britský skokan do vody a držitel zlaté medaile Tom Daley, který otevřeně mluví o své homosexuální orientaci, ale také Novozélanďanka a transgender vzpěračka z Nového Zélandu Laurel Hubbardová.

V diskusních pořadech se hosté vyjadřovali o LGBT sportovcích na hrách hanlivě, používali slova jako „ohavnost“ a „zvrácenost“. V reakci na to mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) BBC sdělil, že výbor oficiální ruské televizní společnosti vyjádřil své znepokojení. „Diskriminace nemá na olympijských hrách absolutně žádné místo,“ uvedl MOV v prohlášení.

„Nemyslím si, že by transgender lidé měli v Rusku nějaké vyhlídky. Milují muže, zatímco ruští muži milují ženy,“ řekl v pořadu vysílaném na ruské televizi bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Spiridon Kilinkarov.

Moderátorka pořadu Olga Skabejevová v žádném okamžiku podle BBC nadávky nezpochybnila. Naopak naznačila, že EU potrestala Maďarsko a Polsko odebráním finančních prostředků, protože se „většina lidí v těchto dvou zemích staví proti homosexualitě“.

Rusko má na olympijských hrách v Tokiu oficiálně zakázanou účast. K tomu došlo poté, co Rusko nezávislé vyšetřování shledalo vinným ze státem podporovaného dopingu. Více než 330 ruských sportovců však soutěží pod hlavičkou Ruského olympijského výboru (ROC), bez ruské vlajky a hymny.

Na Prvním kanálu, jedné z nejsledovanějších televizí v Rusku, který je zároveň oficiálním partnerem vysílání olympiády, se vedly další diskuse proti LGBT. Anatolij Kuzičev, moderátor pořadu Vremja pokažet (Čas ukáže), tam 26. července vystoupil v paruce a zesměšňoval transgender vzpěračku z Nového Zélandu Laurel Hubbardovou.

Dále označil trans osoby za „psychopaty“ a navrhl, že by je měli léčit psychiatři. V projevu ve vydání pořadu Čas ukáže z 20. července dokonce prohlásil, že jde o součást snah Západu „implantovat do olympijského hnutí svou agendu rovných práv i dodatečných práv pro LGBT, transgender osoby a další úchyly“.

„Byli jsme v kontaktu s naším smluvním vysílacím partnerem v Rusku, abychom si vyjasnili situaci a zdůraznili základní principy Olympijské charty,“ uvedl MOV. Účast Hubbardové na olympijských hrách vyvolala ve společnosti otázky ohledně spravedlnosti, ale MOV jí před olympiádou i během ní vyjádřil podporu.

Lékařský a vědecký ředitel MOV Richard Budgett podpořil právo Hubbardové na účast na hrách a zároveň uznal, že otázka její účasti je „rozsáhlá, obtížná a složitá“.

„Stručně řečeno, MOV měl vědecký konsenzus již v roce 2015. Neexistují žádná pravidla nebo předpisy MOV týkající se účasti transgender lidí. Takže Laurel Hubbardová je žena, která soutěží podle pravidel své federace. My musíme vzdát hold její odvaze a houževnatosti, že skutečně soutěží a kvalifikovala se na hry,“ řekl Budgett pro deník The Guardian.

„V otázce způsobilosti transgender lidí existuje napříč celým světem sportu i mimo něj mnoho neshod. Je to otázka způsobilosti pro sport a konkrétní události, a to musí být opravdu velmi specifické pro daný sport. Žádný nový rámec nebyl zveřejněn proto, že by nebylo vhodné vydávat nové pokyny těsně před olympijskými hrami. Bude existovat nový rámec, ale zatím nebyl zveřejněn,“ dodal Budgett podle Fox News.

Ruští představitelé a státem kontrolovaná média podle BBC prezentují snahu o obranu práv LGBT jako pokus Západu rozvrátit samotnou strukturu ruské společnosti a státnosti. „Duchovní a morální hodnoty, na které některé země začaly zapomínat, nás posílily a my je budeme vždy bránit,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin v letošním projevu o stavu země.

Pochody na podporu práv homosexuálů policie v Rusku běžně rozhání. Rusko je kritizováno zejména za zákon proti LGBT propagandě, který zakazuje „propagandu netradičních sexuálních vztahů za účelem ochrany dětí a mládeže“.

Organizace Human Rights Watch zákon označila za „klasický příklad politické homofobie, který je zaměřen na zranitelné sexuální a genderové menšiny“.

Před dvěma lety prezident Putin obhajoval postoj své vlády k příslušníkům LGBT komunity jako „velmi vyrovnaný, naprosto klidný“. Ve stejném výroku však transgender osoby pohrdavě označil za „transformery“.

Reklama

Doporučované