Hlavní obsah

Olympijský vzpěrač draží zlaté medaile na podporu obětí zemětřesení v Íránu

Íránský sportovec věnuje medaile do dražby na pomoc obětem katastrofy.

 

Reklama

Kianoush Rostami, íránský olympijský vítěz ve vzpírání, věnoval do aukce svoje zlaté medaile. Výtěžek půjde na pomoc obětem nedělního zemětřesení v Íránu a v Iráku.

Článek

Íránský olympijský šampion ve vzpírání Kianoush Rostami věnoval do aukce svoje zlaté medaile, aby pomohl vybrat peníze pro oběti nedělní přírodní katastrofy v Íránu a v Iráku. Počet mrtvých po zemětřesení podle aktuálních úterních údajů už vystoupal na 530. Zraněných je 8 000.

Rostami zvítězil v kategorii 85 kilogramů na olympijských hrách 2016 v Riu. Zároveň tam, s celkovým vzepřením 396 kilogramů, pokořil světový rekord.

Nyní uvedl, že nedělní katastrofa v něm zanechala zoufalou touhu pomoci obětem. „Beru to jako svou povinnost udělat krok, jakkoli malý, abych pomohl svým milovaným spoluobčanům, kteří utrpěli v důsledku zemětřesení,” řekl olympionik podle íránské oficiální státní zpravodajské agentury Tasnim. „Vracím zlatou medaili, která je právem jejich, svému lidu. Výtěžek z dražby použiji na pomoc obětem.”

Podle agentury Tasnim se má několik vrcholových íránských sportovců ve středu sejít na teheránském stadionu Shiroudi a dát dohromady další peníze na pomoc.

Zemětřesení o síle 7,3 stupně mělo epicentrum asi 32 kilometrů od iráckého města Halabdža, blízko hranic s Íránem. Nejsmrtelnější zemětřesení tohoto roku zranilo tisíce lidí a zničilo stovky vesnic a pocítili ho obyvatelé Turecka i Pákistánu.

Reklama

Doporučované