Hlavní obsah

Olympijští hrdinové a smolaři. Komu se olympiáda povedla a komu se naopak nedařilo

TOP 5 z olympiády: Co se povedlo. (Zdroj: AP, Profimedia)Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Každé sportovní klání má své vítěze a poražené. Vybrali jsme pětici těch nejúspěšnějších sportovců i pětici těch, kterým se olympiáda rozhodně nepodařila tak, jak si představovali.

Článek

Do výběru olympijských hrdinů rozhodně patří japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai. Ten se zapsal do historie, když v Pchjongčchangu závodil na svých osmých olympijských hrách. Čtyřicetipětiletá legenda skokanského sportu se chystá i za čtyři roky do Pekingu.

Rovnou dva palce nahoru patří norským sportovcům. Běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo se ve věku 21 let a 114 dní stal nejmladším olympijským vítězem v historii běžeckého lyžování. Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová rozšířila svoji sbírku na patnáct olympijských medailí. V posledním sportovním utkání her v Pchjongčchangu ovládla závod na třicet kilometrů klasicky a stala se nejúspěšnější sportovkyní historie zimních olympiád.

Japonský krasobruslař Juzuru Hanju se stal jubilejním 1000. vítězem v historii zimních olympiád. Po vážném zranění navíc obhájil titul coby první krasobruslař od Dicka Buttona v roce 1952.

Ve výběru těch nejlepších sportovců nemůže chybět Ester Ledecká, která jako první žena ovládla na zimní olympiádě dva sporty. Její vítězství v superobřím slalomu šokovalo celý svět - v této disciplíně dosud absolvovala jen devět závodů světového poháru a jejím nejlepším výsledkem bylo 19. místo. Že si suverénně dojela pro druhé zlato i ve snowboardu v paralelním obřím slalomu, už tak překvapivé nebylo, ale zapsalo ji to do světové historie.

Mezi smolaře se dostal pětinásobný mistr světa Felix Loch. Německý sáňkař ve finálové jízdě narazil do mantinelu a místo zlata si z Pchjongčchangu odvezl páté místo. Běžkyně na lyžích Teresa Stadloberová doplatila na chvilkovou ztrátu koncentrace a špatné odbočení v závěrečném závodu na 30 kilometrů. Ještě sedm kilometrů před koncem bojovala pětadvacetiletá Rakušanka o stříbro. V závodu se umístila na deváté pozici.

Smůla se nevyhnula ani slovenské biatlonistce Paulíně Fialkové. Ta při závodu smíšené štafety předvedla naprostý kolaps, když si na prvním úseku připsala pouze jeden z osmi výstřelů. K tomu navíc místo čtyř trestných okruhů odkroužila jen tři, takže navrch schytala dvouminutovou penalizaci. Zdrcenou Fialkovou se rozhodl utěšit samotný slovenský prezident Andrej Kiska: „Hlavu vzhůru, Paulíno. Všichni víme, že jste skvělá biatlonistka a jeden nepovedený závod na tom nic nezmění,“ vzkázal jí na svém oficiálním instagramovém účtu.

Světová i evropská šampionka a držitelka světového rekordu, rychlobruslařka Elise Christieová, vyrazila do Pchjongčchangu pro tři zlaté medaile z krátkých tratí. Domů se ovšem vrací s prázdnou. Diskvalifikaci ze závodu na 1000 metrů vystřídaly pády ve finále závodu na 500 metrů a v semifinále na 1500 metrů. Podobný scénář zažila už na olympiádě v Soči 2014, kde byla diskvalifikovaná ze všech tří závodů.

Ruská bobistka Naděžda Sergejeva by se spíše než za smolaře měla označit za vítěze olympijského závodu absurdnosti. V Pchjongčchangu hrdě nosila triko s anglickým nápisem: Já nedopuji. Testování na zakázané látky se ruské sportovkyni ovšem nevyhnulo - a s pozitivním výsledkem. Sergejeva patřila do skupiny ruských sportovců, kteří byli v roce 2016 pozitivně testováni na meldonium, které již v té době bylo na seznamu zakázaných látek. Kvůli užití stejné látky přišel o letošní bronzovou medaili ruský curler Alexander Krušelnický.

Podívejte se na pětici největších selhání letošní zimní olympiády:

TOP 5 z olympiády: Co se nepovedlo. (Zdroj: AP, Profimedia)Video: Lucie Hrdličková, Profimedia.cz, AP

Reklama

Doporučované