Hlavní obsah

Olympionik Chalupa chce zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Na skifu pluje do Hamburku

Veslař Václav Chalupa se od neděle pokouší o originální zápis do knihy rekordů cestou dlouhou 850 kilometrů po Labi.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý veslař a olympijský medailista Václav Chalupa se od pražského Karlova mostu vydal do Hamburku.

Článek

Pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů zdoláním trasy z Prahy do německého Hamburku o délce 850 kilometrů jediným skifařem odstartoval v neděli dopoledne pod Karlovým mostem. V čele regaty je stříbrný olympionik z her v Barceloně a několikanásobný vicemistr světa ve veslování Václav Chalupa.

„Na jaře jsem dovesloval z Českých Budějovic do Prahy pod Karlův most, tak proč nepokračovat dál. Je to výzva a doufám, že se nám to povede. Rád bych touto plavbou představil veslování jako rekreační sport,“ řekl Chalupa.

Na plavbu si Chalupa vybral takzvaný mořský skif, který má podle něj sice nevýhodu v tom, že je pomalejší, ale je také pohodlnější.

„Mořský skif má výhodu v tom, že je stabilnější, takže si člověk může odpočinout. V místech, kde bude foukat a kde budou vlny, se dá snadněji projet,“ popsal Chalupa. Zároveň dodal, že lodě na sebe budou moci čekat. „Kdyby to byl ostrý závod, tak bychom museli lodě na jezech přenášet. Loď čekající před plavební komorou by ztratila spoustu času.“

Od Karlova mostu vyrazilo více lodí. Celou cestu do Hamburku by měly ujet pouze tři skify. Kromě Chalupy jede i ředitel regaty Aleš Nejedlo a předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Celá trasa je rozdělena na dvanáct etap a ke skifařům se budou postupně připojovat i další lodě. V Ústí nad Labem se má připojit jedna osmiveslice, etapu pojede i jeden dvojskif. Ostatní veslaři by měli jet na skifu.

Nejedlo připojení dalších veslařů vítá. Připojit se podle něj může kdokoliv. „Připojit se k nám může každý, kdo má čas a chuť. Není podmínkou absolvovat celý závod, ale uvítáme podporu i při jednotlivých etapách. Letošní ročník pojímáme spíš jako takovou promo akci na příští rok. V podstatě jde o nultý ročník s pokusem o zápis do Guinnessovy knihy,“ poznamenal Nejedlo.

Celá trasa je rozdělena do 12 etap rozložených mezi česká a německá města na Labi. Každou z etap pak završí slavnostní předání oficiální standarty závodu zástupcům měst jako symbol jejich začlenění do projektu. Zakončení regaty proběhne 11. října na Labi v Hamburku.

Reklama

Související témata:

Doporučované