Hlavní obsah

Ombudsman Křeček složil slib. Filipa zastoupil Okamura

Foto: ČTK

Nastupující ombudsman Stanislav Křeček.

Reklama

aktualizováno •

Den po skončení šestiletého mandátu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové složil slib její nástupce Stanislav Křeček.

Článek

Tradičně se slib skládá do rukou předsedy Sněmovny, Radek Vondráček je ale právě na služební cestě do Thajska a Laosu. Slib veřejného ochránce práv tak měl přijmout první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip, ale postihl ho infarkt. Při ceremonii ho proto zastoupil další místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

Funkce se bývalý zástupce Šabatové ujme v Brně pravděpodobně ve čtvrtek.

Křeček novinářům po složení slibu řekl, že nechystá v úřadu dramatické změny. „Je řízen profesionálně a bude i nadále. Paní Šabatové poděkuji za šest let spolupráce, budeme hledat cesty, jak dál pokračovat,“ uvedl.

Jednaosmdesátiletého Křečka, kterého na ombudsmana navrhl prezident Miloš Zeman, zvolila minulý týden Sněmovna ve druhém kole tajného hlasování. Porazil v něm kandidáta Senátu, vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma. V prvním kole vypadl advokát Jan Matys, kterého rovněž navrhla horní komora.

Opoziční poslanci z řad TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN výsledek volby kritizovali. Spolek Milion chvilek pořádá v neděli 1. března v Praze kvůli Křečkově zvolení demonstraci. Protesty budou i v krajských městech. Křeček působil jako zástupce Šabatové a měl s ní dlouhodobé názorové neshody. Minulý týden uvedl, že zvolení bere jako ocenění své práce. „Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,“ řekl ČTK.

Reklama

Doporučované