Hlavní obsah

Hrad je zaskočen informacemi o Válkové. O jejím osudu rozhodne sám Zeman

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Helena Válková a prezident Miloš Zeman na Pražském Hradě.

Reklama

aktualizováno •

Současná zmocněnkyně pro lidská práva a favoritka na ombudsmanku Helena Válková se podle informací webu info.cz na přelomu 70. a 80. let měla podílet na šikaně disidentů režimem tím, že hájila zákony, které byly zneužívané proti nim. Jako autorka navíc spolupracovala na tvorbě textů s prokurátorem Josefem Urválkem, který jako prokurátor poslal na smrt Miladu Horákovou.

Článek

Vyvození odpovědnosti, výsměch slušným lidem a skandál, takové jsou reakce politické opozice na informace o činnosti bývalé ministryně spravedlnosti a kandidátky na ombudsmanku Heleny Válkové na přelomu 70. a 80. let, kdy se jako pracovnice Výzkumného ústavu kriminologického při Generální prokuratuře ČSSR (GP ČSSR) dlouhodobě věnovala institutu ochranného dohledu.

O dalším osudu Válkové podle informací Seznam Zpráv rozhodne prezident republiky Miloš Zeman, který ji na funkci nominoval. „Nyní nebudeme v této citlivé věci pronášet jakékoliv soudy,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident se pak podle něj k věci vyjadří v neděli. Podle informací Seznam Zpráv čtvrteční vývoj kolem Válkové Hrad velice nepříjemně zaskočil.

Rozhodnutí chce nechat výhradně na hlavě státu i hnutí ANO, se kterým je Válková spojena. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek sdělil, že rozhodnutí je plně v kompetenci Zemana a vládní strana do něj nebude zasahovat.

„Ten článek je absolutní nepravda. Chce se mi říct nesmysl a blábol,” reagovala Válková ve Výzvě Seznamu na zjištění portálu info.cz. Poslankyně nevidí důvod k tomu, aby odstupovala ze své kandidatury na pozici ombudsmanky. „Někdo strašně moc nechce, abych se stala ombudsmankou. Určitě neodstoupím kvůli lžím,” uvedla Válková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE:

Podle Info.cz současná zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková hájila zákony namířené proti disidentům. Server zároveň zveřejnil články z časopisu Prokuratura, ve kterých Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu. U jednoho z nich je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš uvedl, že Válková musí informace vysvětlit. „Obvinění jsou závažná. Paní profesorka se v médiích vyjádřila v tom smyslu, že nařčení odmítá. Věc ale musí vysvětlit,“ řekl Právu Babiš.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že pokud se ukáže, že Válková spolupracovala s prokurátorem Urválkem, tak si neumí představit, že by zastávala funkci veřejné ochránkyně práv.

V podobném duchu se k celé události postavila i nová předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. „Pokud se potvrdí, že Helena Válková šikanovala disidenty a spolupracovala s prokurátorem, který má podíl na vraždě Milady Horákové, je na místě vyvození odpovědnosti. Její kandidatura na ombudsmanku a funkce zmocněnkyně vlády pro lidská práva je výsměchem všem slušným lidem,” napsala na Twitter.

Počkáme si na reakci

Mírněji na událost reagoval předseda ČSSD Jan Hamáček, který chce, aby se nejprve vyjádřila Válková. Zároveň ale přiznal, že to je něco, co ho znepokojuje. „Jméno prokurátora Urválka je nechvalně známé z politických procesů a určitě to neprospěje image úřadu,” řekl ČTK Hamáček.

„Paní Válkovou dobře znám a vážím si jí a opravdu si nemyslím, že by někdy schvalovala pronásledovaní disidentů,” napsal Seznamu šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Další člen ANO Jaroslav Bžoch Seznamu řekl, že si také počká na reakci Válkové.

Reklama

Doporučované