Hlavní obsah

Omezení pokračují, maturita možná nebude a k čemu je nám R. Plus medicína pro vaše uši

Foto: Seznam Zprávy

Pondělní souhrn nejdůležitějších informací i oddechových tipů.

Reklama

Článek

To nejdůležitější

Nouzový stav pokračuje. Vláda a Ústřední krizový štáb přijaly další sérii opatření, která mají zabránit šíření nákazy.

Dva roky prázdnin nebudou. Ministr školství Plaga předpokládá, že by se žáci mohli vrátit do lavic v druhé polovině května. Přijímačky na střední školy a také státní maturity by pak podle plánu proběhly několik týdnů nato. „Studenti budou mít během června jasno, v nouzovém případně si odnesou maturitní vysvědčení na základě tří předchozích vysvědčení,“ řekl ministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Absurdní divadlo. Ostravští hygienici v pondělí vystoupili se zjištěním, že čínské rychlotesty na přítomnost koronaviru v těle jsou nespolehlivé, a Celní úřad například zakázal rodinnému lihovaru Žufánek výrobu dezinfekčního gelu, který výrobce rozdával zdarma, ovšem na jeho výrobu neměl povolení.

Držme spolu. Večer se očekává projev premiéra Babiše k národu, který bude přenášet několik televizních stanic najednou. Co v něm asi zazní, odhaduje šéfkomentátor Seznam Zpráv Jan Lipold.

Situace ve světě. Španělsko se rekordními počty nakažených i obětí teprve blíží k vrcholu epidemie, v Číně začali klinicky testovat novou vakcínu a Japonsko si pomalu zvyká na myšlenku, že letní olympiáda se přinejmenším odloží. Vyčerpaní italští lékaři a zdravotníci svůj boj s koronavirem stále prohrávají.

Jiný pohled

Je to fake. Fotografie zachycující labutě a delfíny v benátských kanálech, byly podle časopisu National Geographic podvrh. Na dezinformace online pozor, šíří se hojně třeba přes WhatsApp.

Písmeno R. R je základní reprodukční číslo, které u epidemií pomáhá odhadnout, jak se budou šířit. My ho na Seznam Zprávách aktualizujeme několikrát denně, v sekci #StopCovidCz.

Právní pomoc. Kromě dobrovolnických iniciativ vznikají i pro bono právní projekty, které chtějí zaměstnavatelům i živnostníkům poskytnout co nejvíc materiálů a informací. Kancelář Frank Bold spustila online právní poradnu, Pravovrousce.cz zase nabízí zdarma vzory smluv a dokumentů, které se mohou v současné krizi hodit.

Tip na závěr

Našpicujte uši. Pokud už jste během nedobrovolné domácí izolace stihli dohnat všechny ty dlouho odkládané podcasty (a vládnete patřičnou angličtinou), tady máte spoustu dalších tipů na zajímavý poslech od členů facebookové komunity The New York Times Podcast Club. A pokud pořád ještě nemáte dost, je tu samozřejmě i sekce Audio, kam stále přibývá nový obsah, byť z pochopitelných důvodů nyní v trochu omezené frekvenci.

Buďte zdrávi.

Reklama

Doporučované