Hlavní obsah

Vojtěch: Možný úplatek pro Kremlíka? Žádný problém nemáme, není to téma

Pro Čechy je větší nebezpečí chřipka, než koronavirus, tvrdí ministr Vojtěch.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus, slovo, jehož intenzita v médiích každým dnem narůstá. Stejně jako počet nakažených. V počtu obětí překonal dokonce i SARS. A zatímco Světová zdravotnická organizace kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze, Česko zachvátila jiná epidemie, a to ta chřipková. Hostem Výzvy Seznam Zpráv byl ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Článek

Pane ministře, vy říkáte, že není důvod k panice a že je potřeba mít zdravý respekt a být v klidu. To stále platí?

Já si myslím, že to stále platí. Samozřejmě situace v Číně je do jisté míry znepokojivá, my sledujeme každý den čísla, jak se vyvíjí počet nakažených i úmrtí a stále ten trend je poměrně výrazně stoupající. Ale pokud jde o Evropu, tak tady máme zatím jednotky případů, jsou to importované případy, ty tzv. cestovatelské. Nemáme tady žádné ohnisko nákazy. A v České republice jsme doposud vyšetřili 50 pacientů a všichni byli negativní. Takže v tomto směru epidemie koronaviru nám v tuto chvíli nehrozí, ale samozřejmě nemůžeme to podceňovat.

Na jednu stranu říkáte „není důvod k panice“, ale vláda v pondělí schválila zákaz letů z Číny, který má platit od neděle. Proč jste zvolil tento termín?

My jsme to vyhodnotili z toho důvodu právě proto, že v Číně se situace nelepší, naopak, poměrně se zhoršuje. Koronavirus se šíří už do celé Číny, do všech provincií. A proto jsme tedy přistoupili podobně jako třeba Itálie a jiné země k zákazu přímých letů. A pokud jde o ten termín, tak tam to bylo vyhodnoceno z toho důvodu, že stále je určitý počet Čechů, kteří jsou v Číně a chtějí se vrátit právě standardními linkami a ta poslední by měla být 8. 2. Takže tak by se mohli vrátit a nemuseli bychom pro ně posílat nějaký speciál, to bylo by skutečně komplikovanější, tak jsme zvolili ten termín od 9. 2.

A zhodnotili jste v případě šíření nákazy i přestupné lety?

Přestupné lety bezesporu jsou samostatné téma, protože my můžeme řešit přímé linky, ale přestupné lety, tam už pasažéři jsou zkrátka velmi promíchaní, cestují k nám přes různé huby a podobně, Emiráty atd, takže to je složitější. Tam si myslím, a opakovaně jsem to i deklaroval, že bude nutné, pokud se situace bude zhoršovat, přijmout nějaké celoevropské řešení. Protože žijeme v schengenském prostoru, nemáme hranice a nedává úplně logiku, aby Česká republika v tomto směru řešila tu situaci samostatně.

Adam Vojtěch

V říjnu 2017 byl zvolen poslancem jako nestraník za hnutí ANO. V prosinci téhož roku se stal ministrem zdravotnictví. V letech 2014–2017 působil jako tajemník ministra financí Andreje Babiše.

A je na stole nějaká varianta celoevropského řešení? Protože to vypadá, že Česko sice zavřelo dveře, ale nechalo otevřená okna.

My máme v příštím týdnu, zejména v rámci ministrů zdravotnictví, radu, která by se měla tomu věnovat. Samozřejmě zavřít Schengen je už vysoce politické rozhodnutí. Já budu chtít, abychom o tom debatovali.

A vy sám byste zavřel Schengen?

Tak já bych byl proto, abychom nějakou limitaci pro nějaké dočasné období udělali. Třeba týkající se vydávání schengenských víz na nějaké období, řekněme následujících dvou měsíců. A pak vyhodnotili, jak se situace vyvíjí. Ale to skutečně není o České republice, to je o názoru všech členských států.

A zjišťoval jste si, jak jsou na tom vaši kolegové z jiných evropských států? Jestli by tento váš názor sdíleli?

Pokud mám ty informace, dneska ještě probíhají další jednání, tak názory jsou různé, není to nějaký většinový názor. Ale ta situace se vyvíjí. My jsme asi nepředpokládali úplně před týdnem, že ten virus se bude takto razantně šířit. Předpokládali jsme, že třeba bude jenom v rámci ohniska nákazy, a dneska vidíme, že situace je jiná.

Nemůžete se právě dívat? Poslechněte si audio verzi rozhovoru.

Takže jste to podcenili?

Nemyslím si, že my. Ale zkrátka sledujeme situaci a je to epidemie. Nevíme, jak se bude vyvíjet, to znamená, nikdo dneska nedokáže úplně říci, jak se ten virus bude chovat nebo respektive jak bude počet nakažených stoupat třeba v březnu, v dubnu. Prostě je to něco, s čím musíme pracovat každý den a vyhodnocovat situaci a na to reagovat.

Četl jste si i komentáře pod vaším statusem, když jste tam oznamoval, že vláda zakáže lety z Číny? Protože v jednom z nich se píše, jestli to ví i ten koronavirus, že nemá do soboty létat. Tak jestli vám to přineslo na Twitteru body?

Tak to není o bodech, to je o tom, že děláme opatření, abychom chránili naše občany. A chránili Českou republiku před zavlečením této choroby, která sice není z našeho pohledu tak závažná, můžeme se tady bavit i o chřipce a podobně, ale na druhou stranu riziko představuje.

Lidi to ale evidentně trápí, protože vykoupili roušky v některých lékárnách. Dokonce sama jsem byla svědkem, že dvě dámy debatovaly v metru, kde si mají pořídit roušku. Vy sám osobně jste si pořizoval roušku?

Nepořizoval jsem si roušku, já mám nějaké standardní roušky už z minulosti.

Rozumím, že jsou lidé znepokojení

To jste tedy nepotřeboval do lékárny.

To je trošku, samozřejmě nechci říct panika, ale prostě lidé jsou znepokojení, já tomu rozumím. Mediálně je to zkrátka poměrně velké téma, ale znovu říkám, v České republice v současné době nehrozí bezprostřední nebezpečí nákazy koronavirem. Nemáme žádný potvrzený případ, není tady žádná epidemie, ani v Evropě není epidemie. Skutečně jsou to jednotky případů, které jsou izolovány v těch zemích. Stejně tak bychom postupovali my, pokud bychom tady takový případ měli. Takže myslím si, že v tuto chvíli není důvod k panice a je lépe možná se chránit před chřipkou, ale nechci jakkoliv koronavirus zlehčovat, protože ona ta situace, znovu říkám, se může vyvíjet, ten virus může zmutovat do budoucna. Ale to dneska nevíme.

Nicméně lidé si stěžovali, že roušky v lékárnách nejsou ani pro lidi, kteří je skutečně potřebují. Třeba pro ty, kteří jsou po transplantaci. Můžete už garantovat, že roušky v lékárnách dostanou?

Jsme v kontaktu se všemi výrobci. Je třeba říci, že stát nevyrábí roušky.

Vy jste ale slibovali jejich naskladnění.

Ano. Výrobci těchto prostředků samozřejmě nebyli úplně připraveni na masivní poptávku, která v zásadě byla ze dne na den. I proto se vykoupily zásoby v lékárnách, které standardně nejsou příliš velké, protože není takový zájem. Teď by se situace měla zlepšovat. Mluvil jsem i s českými výrobci, kteří omezili export roušek do zahraničí a vyrábí pouze pro český trh. Takže věřím tomu, že v následujících dnech se trh začne stabilizovat, a že roušek bude dost. My hlavně potřebujeme roušky pro zdravotníky, protože se používají při běžné činnosti v rámci nemocnic, operací a podobně. To je hlavní cíl, abychom zajistili roušky pro ně. Pokud jde o lékárny, to je spíše sekundární problém.

Umí resort dobře veřejnosti vysvětlit, že podle vás není důvod k panice?

Já se o tom snažím v posledních dnech od rána do večera, že děláme opatření. Není to tak, že bychom byli nečinní, že bychom byli pasivní, že bychom jenom čekali. Zákaz letů je samozřejmě jedno z těch opatření. Z jakého důvodu je od 9. 2., se vysvětlilo. A všechny orgány ochrany veřejného zdraví, které jsou v České republice, jsou v pohotovosti. Je vidět, že systém funguje, protože jsme zachytili už 50 pacientů, které jsme vyšetřili. Všichni jsou negativní. Takže v tomto směru všichni dělají to, co mají. Ale na druhou stranu, znovu říkám, není u nás epidemie koronaviru, ani v Evropě. Riziko tady určitě existuje, ale není bezprostřední, abychom se zkrátka museli obávat.

Jak vy jako ministr zdravotnictví hodnotíte českou pomoc Číně? Ona nás požádala a pan premiér se k tomu nejdříve příliš nepostavil. Řekl, že Česko nemá tolik zásob, aby mohlo poslat něco do Číny.

Já myslím, že to bylo zkrátka v časovém presu, pak jsme o tom diskutovali. Pravdou je, že s těmi zásobami jako takovými nyní úplně nejsme na tom ideálně, abychom mohli Čínu masivně podpořit. Ale můžeme podpořit finančně, to jsme se shodli i na vládě, ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací. Já si myslím, že je dobře, že Čínu podpoříme, rozhodli jsme se pro to na vládě v pondělí.

Vy jste ve svém vystoupení ve Sněmovně zdůraznil, že na rozdíl od koronaviru letos zemřelo na chřipku už 12 lidí. Chřipková epidemie je evergreenem právě zimních měsíců. Měli by se tedy Češi mnohem více bát chřipky?

K dnešku ten počet narostl. Poslední informaci jsem měl 14. Počet stoupá, my jsme už vyhlásili celoplošnou chřipkovou epidemii. Chřipka s námi žije již mnoho let a nepovažujeme ji obecně za něco nebezpečného. Ale čísla ukazují, že může být pro některé pacienty, kteří třeba mají některé přidružené onemocnění, nemají silnou imunitu, pro malé děti nebo starší seniory, velmi nebezpečná až fatální. A lidé by si to měli uvědomit. Třeba proti chřipce máme očkování a víme, že očkovaných proti chřipce u nás je pouze 10 procent lidí. Takže je otázka, jak moc podceňujeme chorobu, která nás reálně může ohrozit.

V Americe zemře na chřipku každý rok zhruba 40 tisíc lidí

Podceňují to lidé? Nebo to prostě neumí stát dobře zdůvodnit? Protože vy jste sám řekl, že obyčejnou chřipku se v Česku nedaří příliš zkrotit.

Není to jenom případ Česka. V Americe zemře na chřipku každý rok zhruba 40 tisíc lidí.

U nás je to zhruba kolem dvou tisíc.

Ano. Dneska máme v zásadě na celé severní polokouli chřipkovou epidemii. I proto se velmi těžce odhaluje, co je koronavirus a co je chřipka.

Ale zůstaňme prosím v českých poměrech.

Já myslím, že o tom hovoříme, apelujeme na lidi, aby zkrátka dodržovali nějakou prevenci, hygienu, myli si ruce atd. Jsou to možná relativně banální věci, ale mohou velmi přispět k tomu, že se omezí epidemie a šíření chřipky. Pokud člověk už je nemocen, tak má samozřejmě chřipku vyležet a nechodit na veřejnost, neúčastnit se hromadných akcí. Myslím si, že to jsou opatření, která se každý rok opakují. Ale přesto se chřipka zkrátka velmi intenzivně šíří. Zdá se, že k očkování obecně je u nás jistá nedůvěra.

Bude ministerstvo v tom teď dělat trochu víc, právě v souvislosti s koronavirem? Udělá třeba větší kampaň nebo přijdou nějaká další nová opatření?

Tak určitě o tom budeme hovořit, myslím, že už to děláme a budeme možná ještě intenzivněji.

Říkáte hovořit, ale co to znamená pro lidi? Co si z toho vezmou?

Můžeme právě poukazovat na to, že chřipka skutečně může být i smrtelná. Pro některé lidi. Máme řadu lidí, kteří jsou kvůli chřipce na lůžkách intenzivní péče a podobně. To znamená, že to může být fatální, nebezpečné onemocnění. Ale na druhou stranu, v konečném důsledku má každý odpovědnost za své zdraví. Takže my můžeme říkat rizika, můžeme říkat lidem, jak se chránit proti chřipce, jak dodržovat preventivní opatření, ale v konečném důsledku má každý odpovědnost za svoje zdraví. Tak to je.

Myslela jsem spíš, jestli například ministerstvo přijde s nějakou silnější kampaní nebo s něčím podobným?

Určitě o tom můžeme uvažovat. Teď nemáme nic, vůbec žádnou kampaň, protože já mám pocit, že ta kampaň běží sama. Téma běží v médiích poměrně intenzivně a snažíme se o něm hovořit. Takovéto rozhovory, jako dnes, jsou teď často na pořadu dne.

Pane ministře, ještě jedno téma. Předpokládám, že jste asi zaznamenal kauzu svého bývalého vládního kolegy, pana Vladimíra Kremlíka, který ve vládě skončil. V pondělí večer podal trestní oznámení v souvislosti s tím, že mu byl podle jeho slov nabídnut úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Znepokojuje vás to jako člena vlády, která se tváří jako protikorupční?

Samozřejmě musím říci, že já všechny informace, které o tom mám, mám pouze z médií. Já jsem vždycky trošku opatrný dělat nějaké zásadní soudy, když člověk nezná detail. Samozřejmě takto, jak to vidím, mě to znepokojuje. Musím říct, že se v tom ani úplně přesně nevyznám. Protože mám pocit, že zatím není úplně jasné, jak to probíhalo, jestli to proběhlo atd. Takže se mi k tomu velmi těžko vyjadřuje, pokud mám pouze kusé informace.

Ale pana premiéra jste asi na pondělním zasedání vlády potkal, tak jste neviděl důvod, že byste se ho na to zeptal?

To vůbec nebylo téma. Možná, že se o tom budeme bavit.

Vy osobně byste inicioval jednání s premiérem, abyste se dozvěděl více o tom, co se stalo v případu pana Kremlíka?

Nevím, tam jsou podána trestní oznámení, takže já předpokládám, že teď to bude řešit policie. Nevím, jestli pan premiér to může vyšetřit, zkrátka jsou tady podána trestní oznámení. A pravděpodobně to budou šetřit orgány činné v trestním řízení, kdo mluví pravdu nebo nepravdu, protože jsou tady vlastně tvrzení proti tvrzení. Takže se velmi těžce rozhoduje, kde je pravda. Pokud se podalo trestní oznámení, tak si myslím, že to asi je ten nejlepší způsob, jak se dobrat skutečné pravdy.

Jakou vizitku to podle vás veřejnosti dává o vládě Andreje Babiše, která se tváří, a sám Andrej Babiš to často říká, že bojuje proti korupci?

Já jsem přesvědčen o tom, že tomu tak je. Aspoň na mém resortu to mohu říct. Obecně si myslím, že s touto vládou skutečně nejsou spojené žádné korupční skandály. Ano, tohle je něco, co je řekněme překvapivé. Na druhou stranu je tady otázka, jestli skutečně pan ministr Kremlík něco spáchal, anebo ten druhý člověk, kterého ani neznám a nevím, co to je za člověka. Jak to vlastně bylo, kdo měl informaci atd. Takže já bych skutečně z toho nevyvozoval, že máme nějaký problém s korupcí ve vládě, pokud pan Kremlík v této věci byl nevinně, takže to já teď nedokážu vyhodnotit.

Reklama

Doporučované