Hlavní obsah

Omilostněný vrah Kajínek prošel roční prověrkou

Jiří Kajínek po loňském propuštění z vězení.

Reklama

Plzeňský krajský soud dokončil prověrku chování omilostněného vraha Jiřího Kajínka.

Článek

Omilostněný vrah Jiří Kajínek prošel po roce od svého propuštění z vězení prověrkou svého chování.

To prověřoval plzeňský krajský soud, který v roce 1998 Kajínka odsoudil na doživotí.

Před několika dny - jak Seznamu řekla jeho mluvčí Lucie Jíchová - odeslal soud Ministerstvu spravedlnosti zprávu, ve které uvádí, že se během svého pobytu na svobodě nedopustil žádného trestného činu nebo přestupku.

„Zpráva, která přišla, shrnuje, že se Jiří Kajínek v dosavadní lhůtě nedopustil žádného protiprávního jednání. Zpráva proto zatím nebude předložena prezidentu republiky,“ uvedla Tereza Svobodová z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

První kroky Jiřího Kajínka na svobodě: 

Video: Hanuš Hanslík

Byl by to právě prezident Miloš Zeman, který by v případě Kajínkova provinění mohl rozhodnout, zda by se zpět do vězení vrátil. Vedle udělení milosti totiž Zeman stanovil také podmínku sedmi let, během které nesmí omilostněný vrah spáchat trestný čin.

Roční výročí Kajínkova propuštění bylo už na konci května. Jenže plzeňský soud nemohl zprávu uzavřít, protože několik týdnů čekal na informace od brněnské policie. Právě v Brně v současné době podle dostupných informací Kajínek žije.

V souvislosti s ním média popisovala jen jeden případ, který řešila policie. Šlo o dopravní nehodu, kterou zavinil loni na začátku října na sjezdu z dálnice D5 na výpadovku z Plzně na Domažlice.

Kajínek tehdy přijížděl z dálnice ve svém mercedesu a nedal přednost fabii jedoucí na hlavní silnici od Plzně. Ačkoliv řidiče druhého vozidla preventivně odvezla záchranná služba, ukázalo se, že nebyl zraněn.

Jak policie potvrdila, událost neřešila jako trestný čin. Kajínek dostal blokovou pokutu a čtyři body.

Reklama

Doporučované