Hlavní obsah

Omlouvám se. Zuckerberg poprvé okomentoval skandál s Cambridge Analytica, předstoupí před Kongres

Zuckerberg připustil, že společnost udělala chyby v kauze tajného získání dat jejích uživatelů firmou Cambridge Analytica.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po pěti dnech mlčení se generální ředitel společnosti Facebook Mark Zuckerberg omluvil za „závažné porušení důvěry”. Připustil chyby a navrhl kroky k ochraně uživatelských dat.

Článek

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg rád předstoupí před poslance amerického Kongresu v kauze londýnské konzultační firmy Cambridge Analytica, která neoprávněně získala informace o 50 milionech uživatelů oblíbené sociální sítě. Zuckerberg to ve středu řekl v rozhovoru pro televizi CNN.

„Pošleme tam osobu, která se nejlépe vyzná v tom, co chce Kongres zjistit. Když to budu já, půjdu tam rád,” řekl americký podnikatel. Přiznal, že společnost Facebook chybovala, a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům. Zástupce Facebooku si chtějí předvolat i Britové.

„Je to velká ztráta důvěry a je mi opravdu líto, že se to stalo. Chránit data lidí je naše základní odpovědnost,” komentoval Zuckerberg skandál. Otázkou podle něj teď není, zda by jeho firma měla být vystavena silnějším regulacím; jde prý spíš o to, jak to nejlépe provést.

Aféra otřásla důvěrou ve Facebook, řada lidí ruší své účty na této sociální síti. Na burzách se také propadá hodnota akcií společnosti a někteří akcionáři se rozhodli Facebook kvůli ztrátě zisků žalovat.

Zuckerberg neupřesnil, jakých chyb se jeho lidé dopustili, ale za skandál se výslovně omluvil. Prohlásil, že společnost Facebook provede kontrolu všech aplikací fungujících na její platformě a poskytne uživatelům nástroj, který jim usnadní blokovat přístup k jejich privátním datům.

Společnost Facebook se dostala v posledních dnech do středu pozornosti amerických a evropských vyšetřovatelů kvůli odhalením, že britská firma Cambridge Analytica neoprávněně využila data uživatelů Facebooku k tvorbě profilu amerických voličů. Projekt měl přispět ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Podle médií firma zabývající se využitím digitálních dat na předvolební kampaně tajně získala údaje o desítkách milionů uživatelů Facebooku, které mohla v roce 2016 využít i při spolupráci s volebním týmem Donalda Trumpa. K datům jí dopomohl osobnostní kvíz vytvořený akademikem Aleksandrem Koganem, který s ní spolupracoval. Do jeho aplikace se zaregistrovalo na 300 tisíc uživatelů, pravidla Facebooku ale do roku 2016 umožňovala aplikacím volný přístup také k údajům o všech přátelích přihlášených osob.

Podle Facebooku osobní data uživatelů nejprve v souladu s pravidly firmy shromažďoval z vědeckých důvodů profesor Aleksandr Kogan, psycholog Cambridgeské univerzity. Shromážděné informace se ale dostaly k třetím osobám, včetně firmy Cambridge Analytica, což regulím Facebooku odporuje.

Zuckerberg ve středečním rozhovoru pro časopis Wired řekl, že jeho firma nenašla žádné spojení mezi společností Cambridge Analytica a ruskou Agenturou pro výzkum internetu, která vyrábí demagogické a nepravdivé informace a šíří je do světa. Podle agentury AP se kongresmani při plánovaném slyšení budou ptát, zda ruští agenti mohli před prezidentskými volbami v USA manipulovat Zuckerbergovou sociální sítí.

Reklama

Doporučované