Hlavní obsah

Omlouváme se, milujeme tě! NBA má problém jménem Čína

Foto: Wikipedia.org/keithallisonphoto

Houston Rockets patří v Číně k velmi populárním týmům NBA.

Reklama

Jeden tweet. Tolik stačilo k uvržení oblíbeného basketbalového týmu Houston Rockets na černou listinu čínské vlády. Generální manažer týmu na svém Twitteru vyjádřil podporu protestujícím v Hongkongu a Čína reagovala okamžitě. Přerušila sponzorskou podporu týmu, televize ukončily přenosy zápasů a čínští fanoušci basketbalu se k NBA ve velkém obrátili zády. A nestačí ani omluvy a vřelá slova.

Článek

Americká basketbalová liga NBA je co do vyjadřování sportovců k politickým záležitostem brána jako jedna z nejuvolněnějších sportovních organizací, píší The New York Times. Dokud se jejich vyjádření nedotkne citlivého místa. Třeba Číny.

V tweetu Daryla Moreyho stálo: „Boj za svobodu. Stojím za Hongkongem.“ Tweet, který následně rychle smazal, narážel na více než čtyřměsíční protivládní protesty, které zmítají celým správním územím.

Nestačila ani jeho následná omluva.

Americká NBA se ocitla uprostřed neřešitelného politického konfliktu o budoucnost Hongkongu. Navíc se dostala do nepříjemného dilematu. Snahy udržet si tvář doma ve Spojených státech a zároveň nepřijít o klíčový byznys v Číně.

Obchodní partneři a sponzoři Houston Rockets, výrobce sportovního oblečení Li-Ning a šanghajská banka v neděli uvedli, že s týmem NBA pozastavují spolupráci. Čínské fanoušky Moreyho tweet naštval a sportovní kanály oznámily, že ruší přenosy zápasů Rockets. Čínská basketbalová asociace, které předsedá basketbalová hvězda Yao Ming, přerušila s Houston Rockets veškeré vazby kvůli „nevhodným poznámkám“.

Na čínské obdobě Facebooku Weibo se do Houston Rockets pustili i čínští basketbaloví fanoušci.

„Rockets jsem sledoval 21 let, ale v první řadě jsem stále Číňan,“ uvedl jeden z uživatelů v reakci na oznámení basketbalové asociace.

„Nechtěl jsem, aby můj tweet způsobil urážku fanouškům a přátelům Rockets v Číně. Prostě jsem vyslovil jednu myšlenku, založenou na jedné interpretaci, na jednu komplikovanou událost,“ napsal Morey v pondělí s tím, že nyní už nad událostmi uvažuje z jiné perspektivy. „Moje tweety jsou moje vlastní a v žádném případě nezastupují názory Rockets nebo NBA,“ dodal.

Majitel týmu Tilman Fertitta se k situaci vyjádřil taktéž na Twitteru. Potvrdil, že od Moreyho osobních názorů se tým distancuje. „Daryl Morey nemluví za Houston Rockets,“ uveřejnil v sobotu.

V samostatném prohlášení NBA stálo, že Moreyovy názory „hluboce urazily mnoho přátel a fanoušků v Číně, což je politováníhodné“.

„Máme velkou úctu k historii a kultuře Číny a doufáme, že sport a NBA můžou sloužit k překlenutí kulturních rozdílů a sjednocení lidí,” uvedli.

Peníze před lidskými právy

Omluva amerického týmu Číně o to víc rozpálila jejich domácí fanoušky. Demokratičtí i republikánští politici označili NBA za „bezmocnou“ a obvinili ji z upřednostňování peněz před lidskými právy.

„Jako celoživotní fanoušek Houston Rocktes jsem byl hrdý na to, že Morey poukázal na represivní zacházení Čínské komunistické strany s demonstranty v Hongkongu. A teď, ve snaze nepřijít o dolary, NBA ostudně odstupuje,“ napsal na svůj Twitter texaský senátor Ted Cruz.

Další zákonodárci obvinili NBA ve vztahu k Číně z dvojího přístupu.

Kongresman New Jersey Tom Malinowski řekl, že Čína používá svou ekonomickou sílu k cenzuře projevu Američanů ve Spojených státech. „A NBA, která (správně) nemá problém s tím, když hráči/zaměstnanci kritizují naši vládu, se nyní omlouvá za kritiku čínské vlády. To je ostuda a nedá se to snést,“ napsal na svůj Twitter.

Číno, milujeme tě

NBA si je vědoma obrovských finančních ztrát a také škody na čínské fanouškovské základně. Tým Houston Rockets měl jen na Weibo 7,3 miliony sledujících.

Jedna z největších hvězd NBA, James Harden, se pokusila situaci zachránit vlastní omluvou.

„Omlouváme se. Milujeme Čínu, milujeme tam hrát,“ řekl reportérům v Tokiu, kde se tým připravoval na utkání předsezóny. „Jezdíme tam jednou nebo dvakrát ročně. Vyjadřují nám maximální podporu a lásku. Vážíme si základny fanoušků a milujeme jejich zájem a oceňujeme podporu, kterou nám dávají.“

Omluva přijata

V minulosti se omlouvalo a dělalo ústupky rozhněvané Číně vícekrát.

Společnost Gap se v roce 2017 musela omluvit poté, co prodala košili s motivem mapy Číny, do které nezahrnula Tchaj-wan. Hotelový řetězec Marriott International se loni v lednu musel omluvit za zařazení Tibetu a Tchaj-wanu do zákaznického průzkumu. V únoru 2018 se německý výrobce automobilů Daimler omluvil za použití citátu od Dalajlámy, který je v Číně vnímán jako tibetský separatista, v příspěvku na sociálních sítích značky Mercedes-Benz.

A NBA není zdaleka první společností, která se ocitla v tenzi geopolitických otázek, do nichž se omylem zamotala a rozhodla se čínské ekonomice podřídit. Aerolinky Cathay Pacific v minulých měsících propouštěly zaměstnance, kteří vyjadřovali podporu Hongkongu. Aerolinky se tak snažily zabránit ztrátě přístupu do čínského vzdušného prostoru.

Podobné situace nejsou cizí ani v České republice. Pražská filharmonie měla koncem září zahájit šňůru koncertů v Číně. Nikam ale nejela. Kvůli politické roztržce mezi Prahou a Pekingem nevycestovalo ani Pražákovo kvarteto – pojmenované po svém zakladateli Josefu Pražákovi – nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Praha se kvůli neochotě Číny jednat o vyškrtnutí pasáže o uznání jednotné Číny rozhodla zrušit smlouvu o spolupráci z roku 2016.

Protesty se v Hongkongu rozšířily téměř před pěti měsíci jako reakce na nyní již zaniklý extradiční zákon, který je obecně považovaný jako poslední kapka v uspořádání „jedna země, dva systémy“. Uspořádání mělo území zajistit vysokou míru autonomie. Protesty ale nejsou ani zdaleka u konce a problém se čím dál více prohlubuje.

Houston Rockets jsou v Číně populární hlavně díky hráči Yao Mingovi, který se stal basketbalovou hvězdou a pomohl při budování značky NBA v Číně.

Reklama

Související témata:

Doporučované