Hlavní obsah

„Omlouváme se,“ vzkázalo Mexiko rodinám pěti mrtvých, které unesla a nechala zavraždit policie

Mexické úřady se omluvily rodinám za smrt pěti lidí, které zkorumpovaná policie unesla.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Regionální vláda v Mexiku se omluvila rodinám pěti mladých lidí, které v roce 2016 unesli policisté. Pětici poté předali místnímu gangu, který unesené zavraždil.

Článek

Guvernér státu Veracruz přiznal zodpovědnost místních úřadů a vyjádřil naději, že kauza pomůže k objasnění dalších podobných případů. Informoval o tom místní deník El Universal s tím, že je to zřejmě poprvé, co se vláda za takový čin omluvila.

Čtyři mladíky a jednu dívku unesli zkorumpovaní policisté ve státě Veracruz v domnění, že skupina má vazby na jeden z místních gangů. Následně je předali konkurenčnímu kartelu Jalisco nová generace, nejmocnějšímu drogovému gangu v Mexiku. Ten je zavraždil a jejich těla spálil.

Nové části hraniční zdi vyrostou mezi Texasem a Mexikem

„Mexický Alcatraz“ končí, stát uzavře poslední ostrovní trestaneckou kolonii na západní polokouli

Podle mexických médií bylo zatím v této kauze zadrženo 21 podezřelých, z toho osm policistů. Rodiny obětí ale kritizovaly skutečnost, že šlo jen o řadové policisty. Požadují, aby zodpovědnost přijali i jejich nadřízení.

Válka zločineckých band a drogových kartelů si v Mexiku za posledních 20 let vyžádala tisíce obětí a přes 40 tisíc pohřešovaných. Ve více než tisícovce masových hrobů bylo nalezeno na 26 tisíc těl, které se dosud nepodařilo identifikovat.

Reklama

Doporučované